Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka na zimę z ogórków, marchwi, cebuli i czosnku w zalewie słodko-ostrej. Warto ją mieć w spiżarni:)
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10375
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5975
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5312
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12816
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4568
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10375
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5975
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5312
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12816
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4568
Składniki
Na początku z octu, wody, cukru, soli, oleju i harissy zagotowujemy zalewę i odstawiamy by trochę przestygła. Sałatkę przekładałam do małych słoików więc ogórki po obraniu przekrawałam wzdłuż na cztery części i jeśli miały duże przerośnięte gniazda nasienne wykrawałam je. Tak przygotowanych ogórków powinniśmy mieć 1 kg. Marchew obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cebulę kroimy w małą kostkę a czosnek w cienkie plasterki lub drobną kosteczkę. Wszystkie warzywa przekładamy do miski i zalewamy przygotowaną zalewą. Mieszamy i odstawiamy na 1,5 godz. Po tym czasie sałatkę przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 7-10 min. i odstawiamy do góry dnem do wystudzenia.