Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka ogórkowo-marchwiowa słodko-ostra

Sałatka ogórkowo-marchwiowa słodko-ostra

Autor:

Przepisów i artykułów: 604 Ocena: 4771

Dodano:

Odsłon: 2844

Sałatka na zimę z ogórków, marchwi, cebuli i czosnku w zalewie słodko-ostrej. Warto ją mieć w spiżarni:)

Składniki

  • ogórki 1 kg /po obraniu/
  • marchew 2 szt średnie
  • cebula 1 szt duża
  • czosnek 3 ząbki
  • zalewa:
  • ocet 1/4 szklanki
  • woda 0,5 szklanki
  • cukier 1/4 szklanki
  • sól 1 łyżeczka kopiasta
  • olej 1 łyżka
  • harissa 1 łyżeczka
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sałatka ogórkowo-marchwiowa słodko-ostra

Przygotowanie

  1. Na początku z octu, wody, cukru, soli, oleju i harissy zagotowujemy zalewę i odstawiamy by trochę przestygła.
    Sałatkę przekładałam do małych słoików więc ogórki po obraniu przekrawałam wzdłuż na cztery części i jeśli miały duże przerośnięte gniazda nasienne wykrawałam je. Tak przygotowanych ogórków powinniśmy mieć 1 kg.
    Marchew obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cebulę kroimy w małą kostkę a czosnek w cienkie plasterki lub drobną kosteczkę.
    Wszystkie warzywa przekładamy do miski i zalewamy przygotowaną zalewą. Mieszamy i odstawiamy na 1,5 godz.
    Po tym czasie sałatkę przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 7-10 min. i odstawiamy do góry dnem do wystudzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń