Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta sałatka z letnich warzyw na zimę jest absolutnie zaskakująca. Cebula doda pikantnej ostrości, a słodka papryka przypomni słoneczne lato. Ze względu na niespotykany dodatek ryżu sałatka będzie nie tylko doskonałą, pożywną przystawką, ale też daniem obiadowym podawanym na ciepło. Sałatkę możesz jeść samodzielnie lub w towarzystwie dodatków mięsnych lub rybnych.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326518
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12098
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16912
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5535
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326518
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12098
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16912
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5535
Składniki
Opłucz ryż, włóż do garnka i zalej wodą. Gotuj ryż na średnim ogniu przez kilka minut, a następnie zdejmij z ognia i pozostaw pod przykryciem. Ziarna powinny być lekko niedogotowane. Wrzuć liście laurowe, ziele angielskie i goździki. Przyprawy nabiorą aromatu w gorącym tłuszczu.
Cebulę obierz i pokrój w plasterki, przełóż do dużego garnka z rozgrzanym olejem. Smaż przez około 10 minut na wolnym ogniu, aż stanie się błyszcząca. Dodaj obrane i starte na tarce o dużych oczkach marchewki i duś kolejne 10 minut, następnie wrzuć oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę i pozostaw na ogniu przez kolejne kilka minut. Na koniec dodaj obrane ze skórki i pokrojone pomidory lub pomidory z puszki. Dopraw warzywa solą, pieprzem i obranym oraz przesiekanym czosnkiem, gotuj na wolnym ogniu, aż pomidory puszczą sok. Obierz cukinie, pozbaw części z nasionami, a miąższ pokrój w kostkę i dołóż do warzyw, następnie dodaj ryż (jeśli w garnku z ryżem zostało trochę wody, to wylej ją).
Napełniaj słoiki gorąca sałatką, pozostawiając około 2 cm od góry szkła. Wytrzyj krawędzie słoików i od razu mocno zakręcaj. Odwróć do góry dnem, przykryj ręcznikiem i pozwól ostygnąć. Jeśli chcesz dodatkowo przedłużyć trwałość sałatki, pasteryzuj ją przez 5 minut.