Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta sałatka z letnich warzyw na zimę jest absolutnie zaskakująca. Cebula doda pikantnej ostrości, a słodka papryka przypomni słoneczne lato. Ze względu na niespotykany dodatek ryżu sałatka będzie nie tylko doskonałą, pożywną przystawką, ale też daniem obiadowym podawanym na ciepło. Sałatkę możesz jeść samodzielnie lub w towarzystwie dodatków mięsnych lub rybnych.
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 9
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6918
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154844
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1046
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 473
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 9
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6918
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154844
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1046
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 473
Składniki
Opłucz ryż, włóż do garnka i zalej wodą. Gotuj ryż na średnim ogniu przez kilka minut, a następnie zdejmij z ognia i pozostaw pod przykryciem. Ziarna powinny być lekko niedogotowane. Wrzuć liście laurowe, ziele angielskie i goździki. Przyprawy nabiorą aromatu w gorącym tłuszczu.
Cebulę obierz i pokrój w plasterki, przełóż do dużego garnka z rozgrzanym olejem. Smaż przez około 10 minut na wolnym ogniu, aż stanie się błyszcząca. Dodaj obrane i starte na tarce o dużych oczkach marchewki i duś kolejne 10 minut, następnie wrzuć oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę i pozostaw na ogniu przez kolejne kilka minut. Na koniec dodaj obrane ze skórki i pokrojone pomidory lub pomidory z puszki. Dopraw warzywa solą, pieprzem i obranym oraz przesiekanym czosnkiem, gotuj na wolnym ogniu, aż pomidory puszczą sok. Obierz cukinie, pozbaw części z nasionami, a miąższ pokrój w kostkę i dołóż do warzyw, następnie dodaj ryż (jeśli w garnku z ryżem zostało trochę wody, to wylej ją).
Napełniaj słoiki gorąca sałatką, pozostawiając około 2 cm od góry szkła. Wytrzyj krawędzie słoików i od razu mocno zakręcaj. Odwróć do góry dnem, przykryj ręcznikiem i pozwól ostygnąć. Jeśli chcesz dodatkowo przedłużyć trwałość sałatki, pasteryzuj ją przez 5 minut.