Do góry

Przetwory Przepis na:

sałatka szwedzka

sałatka szwedzka

Autor:

Przepisów i artykułów: 99 Ocena: 723

Dodano:

Odsłon: 6090

świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu

Składniki

  • ogórki gruntowe - 2 kg
  • papryka czerwona - 0,5 kg
  • marchewka - 0,5 kg
  • cebula - 0,5 kg
  • koperek - kilka gałązek
  • olej rzepakowy - pół szklanki
  • sól - 2 łyżki
  • cukier - 1 szklanka
  • ocet - 1 szklanka
  • ziele angielskie - kilka kulek
  • liście laurowe - 3-4
  • gorczyca - 1 łyżka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
sałatka szwedzka

Przygotowanie

  1. Ogórki pokroić w talarki, paprykę w paski, cebulę w piórka, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

  2. Ocet zagotować z olejem, solą, cukrem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Gorącą zalewę wlać do pokrojonych warzyw, odstawić na 2-3 godziny.

  3. Do słoików wsypać gorczycę, włożyć koperek. Nakładać sałatkę, lekko dociskając. Słoiki dokładnie zakręcić, pasteryzować 20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń