Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka szwedzka na zimę

Sałatka szwedzka na zimę

Autor:

Przepisów i artykułów: 260 Ocena: 2527

Dodano:

Odsłon: 527

Pyszna sałatka szwedzka do każdego obiadu. Zapraszam do obejrzenia filmu na moim kanale na Youtube.

Składniki

  • ogórki gruntowe 2 kg
  • cebula 3 szt
  • marchewka 3 szt
  • sól 1 łyzka
  • zalewa
  • woda 1 litr
  • cukier 1 szkl.
  • ocet spirytusowy 10% 1 szkl.
  • do każdego słoika wrzucamy
  • po 3 ziarna ziela angielskiego ,2 ziarna pieprzu czarnego i 0.5 łyżeczki gorczycy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sałatka szwedzka na zimę

Przygotowanie

  1. Ogórki umyć ,odciąć końcówki, pokroić w średnie plastry. 1 litr wody posolic 1 łyżką soli ,dobrze zamieszać i zalać nasze ogórki. zamieszać ,przykryć ścierką i pozostawić na 5 godz.

  2. słoiki o pojemności 850 ml wraz z wieczkami wysterylizować. Ja robię to wrzątkiem. Cebulę pokroić w półksiężyce, marchewkę w plastry. Ogórki odcedzić z nadmiaru wody. Do ogórków dodać pokrojone warzywa. Zamieszać.

  3. Przygotować zalewę, litr wody zagotować z cukrem i octem. Do każdego słoika wrzucić po 3 ziarna ziela angielskiego 2 ziarna pieprzu oraz 0.5 łyżeczki gorczycy, nałożyć naszą sałatkę, zalać gorącą zalewą .Wytrzeć słoiki ,zakręcić wieczka.

  4. Do garnka położyć siarkę, wstawić słoiki ,wlać letnią wodę do 3/4 wysokości słoika. Pasteryzować 20 minut, czas liczymy od momentu zagotowania się wody. Gotujemy na średnim ogniu.

  5. następnie wyciągamy słoiki odwracamy do góry dnem ,przykrywamy ścierką i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Przechowujemy w ciemny miejscu. Idealna do każdego obiadu. Zapraszam do obejrzenia filmu ,krok po kroku jak zrobić sałatkę.
    ps. z tej ilości warzyw wyszło 5 dużych słoików,

    Buon appetito!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń