Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna sałatka szwedzka do każdego obiadu. Zapraszam do obejrzenia filmu na moim kanale na Youtube.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 267
Królowa grilla :)
Odsłon: 69
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 62
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 68
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 214
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 267
Królowa grilla :)
Odsłon: 69
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 62
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 68
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 214
Składniki
Ogórki umyć ,odciąć końcówki, pokroić w średnie plastry. 1 litr wody posolic 1 łyżką soli ,dobrze zamieszać i zalać nasze ogórki. zamieszać ,przykryć ścierką i pozostawić na 5 godz.
słoiki o pojemności 850 ml wraz z wieczkami wysterylizować. Ja robię to wrzątkiem. Cebulę pokroić w półksiężyce, marchewkę w plastry. Ogórki odcedzić z nadmiaru wody. Do ogórków dodać pokrojone warzywa. Zamieszać.
Przygotować zalewę, litr wody zagotować z cukrem i octem. Do każdego słoika wrzucić po 3 ziarna ziela angielskiego 2 ziarna pieprzu oraz 0.5 łyżeczki gorczycy, nałożyć naszą sałatkę, zalać gorącą zalewą .Wytrzeć słoiki ,zakręcić wieczka.
Do garnka położyć siarkę, wstawić słoiki ,wlać letnią wodę do 3/4 wysokości słoika. Pasteryzować 20 minut, czas liczymy od momentu zagotowania się wody. Gotujemy na średnim ogniu.
następnie wyciągamy słoiki odwracamy do góry dnem ,przykrywamy ścierką i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Przechowujemy w ciemny miejscu. Idealna do każdego obiadu. Zapraszam do obejrzenia filmu ,krok po kroku jak zrobić sałatkę. ps. z tej ilości warzyw wyszło 5 dużych słoików, Buon appetito!