Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przetwory są bardzo przydatne w okresie zimowym. Gotowy słoiczek domowej sałatki warzywnej, ogórków kiszonych jest cennym źródłem witamin i ratuje nas w momencie, gdy musimy coś podać do obiadu a nie mamy czasu, aby zrobić świeże warzywka. Poniżej przepis na sałatkę warzywną z dużą ilością cukinii i patisona.
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 177
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 379
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1721
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3250
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 26734
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 177
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 379
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1721
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3250
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 26734
Składniki
Z podanych składników zagotowujemy zalewę, pozostawiamy do wystudzenia. Patisony i cukinie obieramy, kroimy w kostkę. Marchewkę kroimy w cienkie plasterki, cebulę w piórka. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w paski. Obieramy czosnek, przygotowujemy wszystkie przyprawy, no i oczywiście słoiki. Muszą być czyste, wyparzone i suchutkie. Gdy mamy wszystko co potrzebne, warzywa mieszamy ze sobą w dużej misce. Do słoiczków wrzucamy ziele angielskie, liście laurowe, kilka ziarenek gorczycy oraz czosnek. Następnie słoiki wypełniamy mieszanką warzywną. Całość zalewamy zimną zalewą. Suchą ściereczką wycieramy brzegi słoików, po czym dokładnie zakręcamy wszystkie słoiki. Sałatkę w słoikach wstawiamy do dużego garnka wyłożonego papierem, z taką ilością zimnej wody, aby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Naczynie ze słoikami ogrzewamy do zagotowania, pozostawiając w stanie wrzenia 15 minut. Wówczas słoiki wyjmujemy z garnka, np. na drewnianą deseczkę, pozostawiamy do wystudzenia.
Uwaga: Zalewy, z podanych proporcji, wystarczy na cztery litrowe słoiki.