Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przetwory są bardzo przydatne w okresie zimowym. Gotowy słoiczek domowej sałatki warzywnej, ogórków kiszonych jest cennym źródłem witamin i ratuje nas w momencie, gdy musimy coś podać do obiadu a nie mamy czasu, aby zrobić świeże warzywka. Poniżej przepis na sałatkę warzywną z dużą ilością cukinii i patisona.
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 106
Domowe frytki warzywne z piekarnika, podane z dodatkiem zdrowszej wersji popu...
Odsłon: 57
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 106
Domowe frytki warzywne z piekarnika, podane z dodatkiem zdrowszej wersji popu...
Odsłon: 57
Składniki
Z podanych składników zagotowujemy zalewę, pozostawiamy do wystudzenia. Patisony i cukinie obieramy, kroimy w kostkę. Marchewkę kroimy w cienkie plasterki, cebulę w piórka. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w paski. Obieramy czosnek, przygotowujemy wszystkie przyprawy, no i oczywiście słoiki. Muszą być czyste, wyparzone i suchutkie. Gdy mamy wszystko co potrzebne, warzywa mieszamy ze sobą w dużej misce. Do słoiczków wrzucamy ziele angielskie, liście laurowe, kilka ziarenek gorczycy oraz czosnek. Następnie słoiki wypełniamy mieszanką warzywną. Całość zalewamy zimną zalewą. Suchą ściereczką wycieramy brzegi słoików, po czym dokładnie zakręcamy wszystkie słoiki. Sałatkę w słoikach wstawiamy do dużego garnka wyłożonego papierem, z taką ilością zimnej wody, aby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Naczynie ze słoikami ogrzewamy do zagotowania, pozostawiając w stanie wrzenia 15 minut. Wówczas słoiki wyjmujemy z garnka, np. na drewnianą deseczkę, pozostawiamy do wystudzenia.
Uwaga: Zalewy, z podanych proporcji, wystarczy na cztery litrowe słoiki.