Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na tę sałatkę zaczerpnąłem od innej użytkowniczki Smakera - "basiliana", której dziękuję za taką pyszną sałatkę.
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 4104
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 716
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 4104
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 716
Składniki
Buraki dokładnie umyłem, każdy owinąłem folią aluminiową. Upiekłem w piekarniku w temperaturze 130 stopni C przez półtorej godziny. Upieczone i przestudzone buraki obrałem, starłem na tarce o grubych oczkach Cukinię umyłem, obrałem ze skórki. Cukinie przekroiłem, usunąłem miąższ z nasionami, starłem na tarce, na wąskie plasterki. Wsypałem do cukinii 1 i ½ łyżeczki soli i wymieszałem. Z cukinii nie odciskamy soku, jest potrzebny, ponieważ w zalewie nie ma wody. Cebulę pokroiłem w paseczki o długości ok. 2 cm, wymieszałem z 1 i ½ łyżeczką soli i odstawiłem na ok. godzinę. Po tym czasie odcisnąłem wytworzony sok, przelałem cebulę chłodną wodą i ponownie odcisnąłem na sitku. Umieściłem warzywa, ocet, olej i cukier w garnku, zagotowałem i gotowałem ok. 5 minut, często mieszając. Następnie przełożyłem sałatkę do słoików, szczelnie zamknąłem. Pasteryzowałem w piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 125 stopni C.