Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W sposobie przygotowania niemal identyczna jak sałatka warzywna. Zmienione są nieco proporcje cukru, octu, no i oczywiście nie ma w niej papryki i patisona. Zadowoli smakiem tych, którzy nie lubią ostrych rzeczy a preferują łagodne i słodkawe sałatki.
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 785
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 348
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6188
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1381
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10060
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 785
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 348
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6188
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1381
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10060
Składniki
Z podanych składników zagotowujemy zalewę, pozostawiamy do wystudzenia. Cukinie obieramy, kroimy w kostkę. Marchewkę kroimy w cienkie plasterki, cebulę w piórka. Przygotowujemy wszystkie przyprawy oraz czyste, wyparzone i suchutkie słoiki. Gdy mamy wszystko co potrzebne, warzywa mieszamy ze sobą w dużej misce.
Do słoiczków wrzucamy ziele angielskie i liście laurowe. Następnie słoiki wypełniamy mieszanką warzywną. Całość zalewamy zimną zalewą. Suchą ściereczką wycieramy brzegi słoików, po czym dokładnie zakręcamy wszystkie słoiki.
Tak przygotowaną sałatkę wstawiamy do dużego garnka wyłożonego papierem, z taką ilością zimnej wody, aby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Naczynie ze słoikami ogrzewamy do zagotowania, pozostawiając w stanie wrzenia 15 minut. Wówczas słoiki wyjmujemy z garnka, np. na drewnianą deseczkę, pozostawiamy do wystudzenia.
Uwaga 1: Z podanych proporcji uzyskałam 9 litrowych słoików sałatki. Uwaga 2: Jedni wolą bardziej zakwaszona zalewę, inni preferują słodszą. Ile ludzi, tyle smaków. Dlatego, jeśli chodzi o składniki zalewy proponuję na początek dać mniej octu i cukru niż w przepisie i spróbować czy taki smak nam odpowiada. Kierujemy się tutaj zasadą, że zawsze można coś do zalewy dołożyć, ale odjąć, gdy damy tego czegoś zbyt dużo, niestety nie będziemy mogli. Smacznego.