Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka z cukinii (na zimę)

Sałatka z cukinii (na zimę)

Autor:

Przepisów i artykułów: 730 Ocena: 48620

Dodano:

Odsłon: 49383

W sposobie przygotowania niemal identyczna jak sałatka warzywna. Zmienione są nieco proporcje cukru, octu, no i oczywiście nie ma w niej papryki i patisona. Zadowoli smakiem tych, którzy nie lubią ostrych rzeczy a preferują łagodne i słodkawe sałatki.

Składniki

  • cukinia 2 sztuki (duże, 2 x 2 kg)
  • cebula 6- 8 sztuk
  • marchew 4 sztuki
  • ziele angielskie po 2 ziarenka do każdego słoiczka
  • liście laurowe po 1 sztuce do każdego słoiczka
  • zalewa:
  • 2.5 litra wody
  • 1.5 szklanki cukru
  • 3 łyżki soli
  • 3/4 szklanki octu (10%)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagotowujemy zalewę, pozostawiamy do wystudzenia. Cukinie obieramy, kroimy w kostkę. Marchewkę kroimy w cienkie plasterki, cebulę w piórka.
    Przygotowujemy wszystkie przyprawy oraz czyste, wyparzone i suchutkie słoiki. Gdy mamy wszystko co potrzebne, warzywa mieszamy ze sobą w dużej misce.

  2. Do słoiczków wrzucamy ziele angielskie i liście laurowe. Następnie słoiki wypełniamy mieszanką warzywną. Całość zalewamy zimną zalewą.
    Suchą ściereczką wycieramy brzegi słoików, po czym dokładnie zakręcamy wszystkie słoiki.

  3. Tak przygotowaną sałatkę wstawiamy do dużego garnka wyłożonego papierem, z taką ilością zimnej wody, aby sięgała do 3/4 wysokości słoików.
    Naczynie ze słoikami ogrzewamy do zagotowania, pozostawiając w stanie wrzenia 15 minut. Wówczas słoiki wyjmujemy z garnka, np. na drewnianą deseczkę,
    pozostawiamy do wystudzenia.

  4. Uwaga 1: Z podanych proporcji uzyskałam 9 litrowych słoików sałatki.

    Uwaga 2: Jedni wolą bardziej zakwaszona zalewę, inni preferują słodszą. Ile ludzi, tyle smaków. Dlatego, jeśli chodzi o składniki zalewy proponuję na początek dać mniej octu i cukru niż w przepisie i spróbować czy taki smak nam odpowiada. Kierujemy się tutaj
    zasadą, że zawsze można coś do zalewy dołożyć, ale odjąć, gdy damy tego czegoś zbyt dużo, niestety nie będziemy mogli.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 08 sierpnia 2015 Świetna i bardzo smaczna sałatka Beatko! Idealna na zimę :) Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń