Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka z cukinii na zimę

Sałatka z cukinii na zimę

Autor:

Przepisów i artykułów: 546 Ocena: 4891

Dodano:

Odsłon: 43698

Tą sałatkę po raz pierwszy zrobiłam w zeszłym roku, żeby jakoś spożytkować duże ilości cukinii, które urosły w ogródku. Przepis na nią znalazłam na stronie: Sałatka z cukinii- do słoików - Blog z apetytem. Sałatka tak ładnie wyglądała, że nie mogłam jej nie zrobić. I to była bardzo dobra decyzja, bo sałatka wyszła rewelacyjna. Wszystkim bardzo smakowała. Dlatego w tym roku postanowiłam zrobić ją ponownie i to od razu w podwójnej ilości. Sałatka oprócz tego, że super smakuje, to również ładnie wygląda, ponieważ robi się ją z dodatkiem kolorowej papryki i marchewki. Jest idealna do mięsnych obiadów i nie tylko.

Składniki

  • 4kg cukinii
  • 4 cebule średniej wielkości
  • 4 większe marchewki
  • 1kg papryki (u mnie mix: czerwona, żółta i zielona)
  • 8 płaskich łyżek soli kamiennej
  • po jednej łyżeczce oleju na wierzch każdego słoika
  • Zalewa:
  • 1,5szkl. octu 10%
  • 0,5szkl. wody
  • ok. 1,5szkl. cukru
  • 15 ziaren pieprzu
  • 15 kulek ziela angielskiego
  • 6 listków laurowych
  • 2 płaskie łyżki gorczycy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sałatka z cukinii na zimę

Przygotowanie

  1. Cukinie, jeśli są duże i mają twardą skórę, obieramy i wydrążamy gniazda nasienne. Jeśli są małe i cienkie zostawiamy w całości. Waga 4kg to waga gotowej do starcia cukinii. Ja część cukinii starłam razem ze skórką, a część obierałam, bo były duże. W każdym razie cukinię ścieram na tarce na dużych oczkach, lub przepuszczam przez szatkownicę z podobnym sitkiem. Cebule obieram i kroję w ćwierćplasterki. Dodaję do cukinii i mieszam razem. Warzywa zasypuję solą, mieszam jeszcze raz i pozostawiam na dwie godziny przykryte czystą ściereczką, żeby puściły sok. Po dwóch godzinach warzywa przekładam na durszlak i odciskam z soku. Sok nie będzie potrzebny. Cukinię z cebulą przekładam z powrotem do dużej miski lub garnka i dodaję starte na tarce, a wcześniej obrane marchewki, oraz pokrojone w paseczki papryki, pozbawione wcześniej nasion. Mieszam. W garnku zagotowuję wodę z octem, cukrem, pieprzem, zielem angielskim, listkami laurowymi i gorczycą. Mieszam przy tym dość często, żeby cukier się rozpuścił i nie przykleił do dna. Gorącą zalewą zalewam warzywa i mieszam dokładnie. Sałatkę znów odstawiam na dwie godziny. Dopiero po tym czasie sałatkę przekładam do wyparzonych słoików, na wierzch każdego słoika nalewam łyżeczkę oleju i zakręcam również wyparzonymi nakrętkami. Słoiki z sałatką z cukinii umieszczam w dużym garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalewam wodą do 3/4 wysokości słoików i zagotowuję. Słoiki pasteryzuję 10 minut od momentu zagotowania się wody. Słoiki od razu wyciągam z garnka i odstawiam do góry dnem do wystygnięcia. Następnie odwracam do normalnej pozycji i przenoszę w chłodne miejsce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 28 lipca Uwielbiamy cukinię za to, że sprawdzi się w każdej postaci. Sałatka nie tylko pięknie wygląda, ale na pewno musi być smaczna!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń