Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z cukinii na zimę nie jest nudna w kolorze ani smaku, ponieważ zawiera, oprócz cukinii, także inne składniki. W sałatce oczywiście dominuje cukinia, ale jest w niej również cebula, marchewka i słodka papryka, a to sprawia, że całość jest niezwykle kolorowa. Pięknie prezentuje się w słoiku i na talerzu, zwłaszcza w środku zimy. Moja przygoda z tą sałatką zaczęła się w ten sposób, że w ubiegłym roku dostałam do degustacji jeden słoik od Oli, potem jeszcze próbowałam u niej, a w tym roku wydębiłam przepis i robię!
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19832
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 481
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6888
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242763
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19832
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 481
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6888
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242763
Składniki
Wszystkie składniki ważę po obraniu i oczyszczeniu z łusek, ogonków i nasion (z młodej cukinii nie trzeba pozbywać się nasion ani skórki).
Cukinie (najlepiej różnobarwne) zetrzyj na tarce o dużych oczkach, cebule pokrój w piórka. Warzywa włóż do dużej miski, posyp 4 łyżkami soli i wymieszaj. Przykryj i zostaw co najmniej na 2 godziny albo na noc.
Przez ten czas cukinia wypuści dużo soku, który należy odcedzić przed dalszą obróbką. Ja odcisnęłam warzywa w durszlaku.
W międzyczasie oczyść marchewki i papryki. Marchew zetrzyj na dużych oczkach tarki, a papryki pokrój w cienkie paski. Dodaj je do odciśniętej z soku cukinii, wymieszaj.
W rondlu zagotuj składniki zalewy (ja użyłam octu jabłkowego z cynamonem, stąd ciemny kolor), niech się gotuje do momentu rozpuszczenia cukru.
Gorącą zalewę wlej do warzyw, wymieszaj dłonią i pozostaw w misce na przynajmniej 2 godziny.
Na koniec przełóż sałatkę do sterylnych słoików, do każdego wlej też po łyżce oliwy lub oleju i zakręć wyparzoną nakrętką. Pasteryzuj słoiki w kąpieli wodnej przez 10 minut od momentu zagotowania wody. Moje słoiki mają pojemność pół litra, ale pamiętaj – jeśli Twoje słoiki są większe, to i pasteryzacja musi potrwać dłużej.
Z podanej porcji otrzymałam 10 półlitrowych słoików pysznej sałatki na zimę. Polecam gorąco, smacznego!