Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co roku sadzę w swoim warzywniaku fasolkę szparagową. Bardzo lubimy tradycyjną fasolkę szparagową z bułką tartą i masełkiem. Gdy przychodzi jednak sezon na fasolkę, są jej takie ilości, że dodaję ją do różnych dań, rozdaję rodzinie i jeszcze zostaje. Dlatego w zeszłym roku po raz pierwszy postanowiłam zrobić przetwory na zimę z fasolki szparagowej. Byłam ciekawa jak wyjdą i czy jest sens w ogóle podejmować trud. Okazało się jednak, że nie był to zły pomysł. Szczególnie domownikom i gościom przypadła do gustu sałatka z fasolki szparagowej z papryką, cebulą i marchewką w sosie pomidorowym. Wyszła fajna, wyrazista w smaku. Pasuje jako dodatek do obiadu, czy też jako samodzielna przekąska.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 99
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 99
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 99
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 99
Składniki
Fasolkę szparagową umyć, odciąć końcówki i pokroić ją na mniejsze kawałki. Fasolkę przełożyć do garnka, zalać zimną wodę. Wsypać jedną łyżkę soli i 0,5 łyżeczki cukru. Ugotować fasolkę do miękkości, uważając jednak, aby jej nie rozgotować. Fasolkę odcedzić. Cebule obrać i pokroić w półplasterki. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paseczki. Do garnka wlać olej. Wrzucić cebulę i marchewkę. Dodać pozostałą sól, cukier, listki laurowe i pieprz. Dusić kilkanaście minut. Dołożyć koncentrat pomidorowy i ocet i wymieszać. Dodać paprykę i odcedzoną fasolkę. Wymieszać i zagotować. Gotową sałatkę nałożyć do wyparzonych słoików. Zakręcić. Słoiki z sałatką pasteryzować 15 minut. Wyjąć, odwrócić do góry dnem i wystudzić. Następnie odwrócić do właściwej pozycji i przenieść w chłodne miejsce.