Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka z ogórkiem i kurkumą

Sałatka z ogórkiem i kurkumą

Autor:

Przepisów i artykułów: 1102 Ocena: 13722

Dodano:

Odsłon: 2664

Marynowane ogórki z kurkumą, smakują przepysznie a to wszystko zawdzięczamy aromatycznej przyprawie. Kurkuma to przyprawa, której właściwości od dawna wykorzystuje się w kuchni, jak również w medycynie. Właściwości kurkumy docenia się przede wszystkim w kuchni azjatyckiej.

Składniki

  • 10 kg ogórków
  • 1 kg marchwi
  • 6 szt. cebuli
  • 3 łyżki soli
  • 5 łyżek przyprawy kurkumy
  • Składniki na zalewę:
  • 2 szk. cukru
  • 3 szk. octu 10%
  • 2 szk. oleju
  • 6 listków laurowych
  • 20 ziarna pieprzu
  • 20 ziarna ziela angielskiego
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sałatka z ogórkiem i kurkumą

Przygotowanie

  1. 1.Ogórki myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w grubsze plastry.
    2. Cebulę obieramy, kroimy w krążki.
    3. Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczach.
    5. Wszystkie składniki: ogórki, marchew, cebulę, kurkumę, sól, mieszamy dokładnie w misce i odstawiamy na 2 godziny, żeby puściły sok.

  2. 6. Po 2 godz. przekładamy warzywa do słoików.

  3. Składniki na zalewę gotujemy, po ugotowaniu zalewamy warzywa w słoikach i szczelnie zamykamy słoiki.
    8. Pasteryzujemy w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut w 180 °C.
    9. Słoiki wyjmujemy dopiero aż piekarnik ostygnie, nie wolno w tym czasie otwierać drzwiczek. Następnie odwracamy słoiki do góry dnem i studzimy. Po ostudzeniu możemy ułożyć w spiżarce.

  4. 10. Gotowe, smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń