Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka z ogórkiem i papryką

Sałatka z ogórkiem i papryką

Autor:

Przepisów i artykułów: 1095 Ocena: 13667

Dodano:

Odsłon: 7867

Prosta do przygotowania a zarazem bardzo smaczna sałatka z ogórkami i papryką, idealna jako dodatek do mięsa.

Składniki

  • 10 kg ogórków
  • 2 kg papryki czerwonej
  • 1 kg marchwi
  • 6 szt. cebuli
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 łyżki soli
  • Składniki na zalewę:
  • 2 szk. cukru
  • 3 szk. octu 10%
  • 2 szk. oleju
  • 4 szk. wody
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sałatka z ogórkiem i papryką

Przygotowanie

  1. Ogórki myjemy, osuszamy, kroimy w grubsze plastry.
    2. Czosnek obieramy, drobno kroimy. Cebulę obieramy, kroimy w krążki.
    3. Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w drobne paseczki.
    4. Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczach.
    5. Wszystkie składniki: ogórki, czosnek, marchew, cebulę, paprykę, sól, mieszamy dokładnie w misce i odstawiamy na 2 godziny żeby puściły sok.

  2. 6.Po 2 godz. przekładamy warzywa do słoików.
    7. Składniki na zalewę gotujemy, po ugotowaniu zalewamy warzywa w słoikach i szczelnie zamykamy słoiki.
    8. Pasteryzujemy w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut w 180 °C.
    9. Słoiki wyjmujemy dopiero aż piekarnik ostygnie, nie wolno w tym czasie otwierać drzwiczek. Następnie odwracamy słoiki do góry dnem i studzimy. Po ostudzeniu możemy ułożyć w spiżarce.

  3. 10. Gotowe, smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń