Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka z ogórków

Sałatka z ogórków

Autor:

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 214

Dodano:

Odsłon: 897

Moja wersja winnej sałatki ogórkowej z marchewką.

Składniki

  • 4 kg umytych ogórków
  • 1 kg umytej, oczyszczonej marchewki
  • 500-600 g obranej cebuli
  • duża garść pokrojonych liści selera
  • 2 łyżki soli
  • Zalewa:
  • 1 szklanka octu owocowego (u mnie jabłkowy)
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka miodu naturalnego (u mnie leśny)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sałatka z ogórków

Przygotowanie

  1. Ogórki, cebulę i marchew szatkuję na plastry tarczą robota kuchennego.

  2. Plastry ogórków i cebuli posypuję solą, mieszam i pozostawiam na 4 godziny.

  3. Następnie odlewam powstały sok. Dodaję plastry marchewki i pokrojone liście selera. Dokładnie mieszam.

  4. Do warzyw wlewam miód, ocet i olej. Dokładnie mieszam. Nakładam do słoiczków ( zalewa powinna przykrywać warzywa)i zakręcam.

  5. Napełnione słoiki ustawiam w garnku do pasteryzacji, nalewam zimną wodę do 3/4 wysokości i pasteryzuję 15 minut od zagotowania.

  6. Sprawdzam czy wszystkie słoiki dobrze się zamknęły i wynoszę w chłodne miejsce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń