Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta do przygotowania, pełna smaku i warzyw sałatka z ogórków, która idealnie sprawdzi się jako dodatek do potraw mięsnych.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1065
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5620
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8742
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18069
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1065
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5620
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8742
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18069
Składniki
Ogórki obrać i pokroić w plastry. Cebule obrać i pokroić w piórka. Marchewki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce. Ząbki czosnku pokroić w plasterki. Por obrać z wierzchnich liści i pokroić. 2 papryki czerwone i 1 paprykę zieloną umyć i pokroić w kostkę. Natkę pietruszki posiekać.
Pokrojone warzywa włożyć do dużej miski i wymieszać. Następnie dodać 1 szklankę octu, 1 szklankę cukru, 1 szklankę oleju, 2 łyżki soli, 10 ziarenek pieprzu czarnego oraz 10 ziarenek ziela angielskiego i znowu dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną sałatkę przykryć ściereczką i odstawić na całą noc.
Przygotowaną sałatkę układać w słoiki i mocno zakręcać. Pasteryzować na małym ogniu ok. 15-20 minut. Po pasteryzacji słoiki przykryć ściereczką i zostawić do ostygnięcia. (lub pozostawić do ostygnięcia w garnku przykrytym pokrywką) Gotową sałatkę ogórkową przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Smacznego!