Prosta do przygotowania, pełna smaku i warzyw sałatka z ogórków, która idealnie sprawdzi się jako dodatek do potraw mięsnych.
Sałatka z ogórków z porem
Składniki
- 3 kg ogórków grunrowych
- 4 ząbki czosnku
- 3 duże cebule
- 2 duże marchewki
- 2 papryki czerwone
- 1 papryka zielona
- 1 por
- garść natki pietruszki
ZALEWA:
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 2 łyżki soli
- 10 ziarenek pieprzu czarnego
- 10 ziarenek ziela angielskiego
Składniki
- 3 kg ogórków grunrowych
- 4 ząbki czosnku
- 3 duże cebule
- 2 duże marchewki
- 2 papryki czerwone
- 1 papryka zielona
- 1 por
- garść natki pietruszki
ZALEWA:
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 2 łyżki soli
- 10 ziarenek pieprzu czarnego
- 10 ziarenek ziela angielskiego

Etapy przygotowania
Ogórki obrać i pokroić w plastry. Cebule obrać i pokroić w piórka. Marchewki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce. Ząbki czosnku pokroić w plasterki. Por obrać z wierzchnich liści i pokroić. 2 papryki czerwone i 1 paprykę zieloną umyć i pokroić w kostkę. Natkę pietruszki posiekać.
Pokrojone warzywa włożyć do dużej miski i wymieszać. Następnie dodać 1 szklankę octu, 1 szklankę cukru, 1 szklankę oleju, 2 łyżki soli, 10 ziarenek pieprzu czarnego oraz 10 ziarenek ziela angielskiego i znowu dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną sałatkę przykryć ściereczką i odstawić na całą noc.
Przygotowaną sałatkę układać w słoiki i mocno zakręcać. Pasteryzować na małym ogniu ok. 15-20 minut. Po pasteryzacji słoiki przykryć ściereczką i zostawić do ostygnięcia. (lub pozostawić do ostygnięcia w garnku przykrytym pokrywką) Gotową sałatkę ogórkową przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Smacznego!

Przepis w Waszym wykonaniu (11)


Komentarze do przepisu (6)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pożywna, smaczna.
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Wegetariańskie
- Makaron
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Makarony
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 846
Nie ma to jak domowe pierogi z ziemniakami, serem i cebulką.
Odsłon: 1353
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pożywna, smaczna.
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Wegetariańskie
- Makaron
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Makarony
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 846
Nie ma to jak domowe pierogi z ziemniakami, serem i cebulką.
Odsłon: 1353



Składniki
- 3 kg ogórków grunrowych
- 4 ząbki czosnku
- 3 duże cebule
- 2 duże marchewki
- 2 papryki czerwone
- 1 papryka zielona
- 1 por
- garść natki pietruszki
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 2 łyżki soli
- 10 ziarenek pieprzu czarnego
- 10 ziarenek ziela angielskiego
Ogórki obrać i pokroić w plastry. Cebule obrać i pokroić w piórka. Marchewki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce. Ząbki czosnku pokroić w plasterki. Por obrać z wierzchnich liści i pokroić. 2 papryki czerwone i 1 paprykę zieloną umyć i pokroić w kostkę. Natkę pietruszki posiekać.
Pokrojone warzywa włożyć do dużej miski i wymieszać. Następnie dodać 1 szklankę octu, 1 szklankę cukru, 1 szklankę oleju, 2 łyżki soli, 10 ziarenek pieprzu czarnego oraz 10 ziarenek ziela angielskiego i znowu dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną sałatkę przykryć ściereczką i odstawić na całą noc.
Przygotowaną sałatkę układać w słoiki i mocno zakręcać. Pasteryzować na małym ogniu ok. 15-20 minut. Po pasteryzacji słoiki przykryć ściereczką i zostawić do ostygnięcia. (lub pozostawić do ostygnięcia w garnku przykrytym pokrywką) Gotową sałatkę ogórkową przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Smacznego!
Pyszna sałatka
Apetyczna, bardzo kolorowa :)
Pyszności :)
Smakowita sałatka.
Przepyszna sałatka, super zapasik na zimę.;)