Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z papryką na zimę to pyszne i kolorowe połączenie chrupiących ogórków gruntowych, słodkiej papryki i cebuli w delikatnie słodko-kwaśnej pomidorowej zalewie. Doskonale nadaje się jako dodatek do obiadu, szczególnie do dań mięsnych, ziemniaków czy kasz. Dzięki pasteryzacji zachowuje świeżość i intensywny smak, a zimą przypomina aromat lata zamknięty w słoiku.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3987
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415605
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2631
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3987
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415605
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2631
Składniki
Ogórki gruntowe dokładnie umyj i pokrój w grube plasterki. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i posiekaj w piórka. Wszystkie warzywa przełóż do miski, zasyp solą i odstaw na około godzinę. Następnie odlej sok, który się wytworzył. Dodaj koncentrat pomidorowy i całość wymieszaj.
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Do garnka wlej passatę pomidorową, olej, ocet. Dodaj cukier, przeciśnięty czosnek i sól. Całość zagotuj, mieszając aż składniki się połączą.
Dodaj zalewę do przygotowanych warzyw. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie.
Do każdego słoika wsyp po kilka ziarenek pieprzu i ułóż ciasno warzywa, zostawiając 1 centymetr wolnej przestrzeni od góry.
Pasteryzuj około 15-20 minut, a potem odwróć słoiki do góry dnem.