Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka zimowa (dekorowana )

Sałatka zimowa  (dekorowana )

Autor:

Przepisów i artykułów: 966 Ocena: 20136

Dodano:

Odsłon: 414

Ogórki, papryka i cebula w słodko kwaśnej zalewie. Ulubiona sałatka mojej córki. Przepis od cioci dla mojej mamy i służy nam już ok. 10 lat. Co roku zmieniamy mu tylko "szatę graficzną". Tak wygląda tegoroczna sałatka, choinka i gwiazdki.

Składniki

  • ogórki gruntowe 4 kg
  • papryka 1 kg
  • cebula 0,5 kg
  • zalewa : woda 5 szklanek
  • ocet 3 szklanki
  • cukier 3,5 szklanki
  • dekoracja : zielona papryka, marchewka i ziarna pieprzu
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sałatka zimowa (dekorowana )

Przygotowanie

  1. Zrobić dekorację z papryki i marchewki.
    Ja posługuję się foremkami.
    Cebulę obrać pokroić w kostkę.
    Ogórki i paprykę opłukać, ogórki obrać i razem z papryką pokroić w kostkę.
    9 szklanek wody wymieszać z 4 łyżkami soli i zalać warzywa.
    Pozostawić na 2 godziny, potem odlać wodę.
    Warzywa powkładać do wyparzonych słoików, po bokach ułożyć dekorację.




  2. Zalewa.
    Wodę z octem i cukrem zagotować.
    Gorącą zalewą zalać słoiki z warzywami i pasteryzować 10 minut.

  3. W Święta wyjąć taką sałatkę to pełnia szczęścia :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 23 września zapachniało mi świętami,masz cierpliwośc do takiego przygotowania sałatek ,gratuluje pomysłu:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń