Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczna, krucha z galaretką domowa konserwa mięsna.
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 922
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38490
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1282
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 922
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38490
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1282
Składniki
Umyte, osuszone mięsa kroję na większe kawałki i dokładnie nacieram przyprawami.
Tak przygotowane mięso układam w słoikach na przemian: kawałek szynki z kawałkiem boczku.
Kawałki mięs układam do 3/4 wysokości słoików, wycieram brzeg , zakładam gumkę , przykrywkę i zaciski wecka.
Słoiki ustawiam w garnku, przekładam lnianą ściereczką, zalewam do 3/4 wysokości zimną wodą, przykrywam przykrywką. Doprowadzam do zagotowania, zmniejszam ogień i gotuję na małym ogniu 180 minut. Pozostawiam do wystudzenia w przykrytym garnku. Zimne słoiki wyciągam z wody, wycieram do sucha, zdejmuję zaciski, sprawdzam czy gumki trzymają i wynoszę do chłodu.
Taka konserwa wybornie smakuje np. ze swojskim chlebkiem.