Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczna, krucha z galaretką domowa konserwa mięsna.
Pychota. Polecam.
Odsłon: 205
Tarte buraki na zimę -przepis podstawowy. Buraczki z tego przepisu są bazą do...
Odsłon: 368
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 93
Przepis dnia
Smaczny i szybki bigos.
Odsłon: 27668
Pychota. Polecam.
Odsłon: 205
Tarte buraki na zimę -przepis podstawowy. Buraczki z tego przepisu są bazą do...
Odsłon: 368
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 93
Przepis dnia
Smaczny i szybki bigos.
Odsłon: 27668
Składniki
Umyte, osuszone mięsa kroję na większe kawałki i dokładnie nacieram przyprawami.
Tak przygotowane mięso układam w słoikach na przemian: kawałek szynki z kawałkiem boczku.
Kawałki mięs układam do 3/4 wysokości słoików, wycieram brzeg , zakładam gumkę , przykrywkę i zaciski wecka.
Słoiki ustawiam w garnku, przekładam lnianą ściereczką, zalewam do 3/4 wysokości zimną wodą, przykrywam przykrywką. Doprowadzam do zagotowania, zmniejszam ogień i gotuję na małym ogniu 180 minut. Pozostawiam do wystudzenia w przykrytym garnku. Zimne słoiki wyciągam z wody, wycieram do sucha, zdejmuję zaciski, sprawdzam czy gumki trzymają i wynoszę do chłodu.
Taka konserwa wybornie smakuje np. ze swojskim chlebkiem.