Do góry

Przetwory Przepis na:

Sarna i dzik w słoiku

Sarna i dzik w słoiku

Autor:

Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 642

Dodano:

Odsłon: 466

Aromatyczna, krucha z galaretką domowa konserwa mięsna.

Składniki

  • 1,5 kg szynki z sarniny
  • 1,5 kg boczku z dzika
  • 6 dag soli morskiej
  • 20 g suszonego czosnku
  • 3 łyżki majeranku
  • 20 g pieprzu młotkowanego z kolendrą
  • łyżeczka ostrej papryki w płatkach
  • 3 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • łyżeczka estragonu
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sarna i dzik w słoiku

Przygotowanie

  1. Umyte, osuszone mięsa kroję na większe kawałki i dokładnie nacieram przyprawami.

  2. Tak przygotowane mięso układam w słoikach na przemian: kawałek szynki z kawałkiem boczku.

  3. Kawałki mięs układam do 3/4 wysokości słoików, wycieram brzeg , zakładam gumkę , przykrywkę i zaciski wecka.

  4. Słoiki ustawiam w garnku, przekładam lnianą ściereczką, zalewam do 3/4 wysokości zimną wodą, przykrywam przykrywką. Doprowadzam do zagotowania, zmniejszam ogień i gotuję na małym ogniu 180 minut.
    Pozostawiam do wystudzenia w przykrytym garnku.
    Zimne słoiki wyciągam z wody, wycieram do sucha, zdejmuję zaciski, sprawdzam czy gumki trzymają i wynoszę do chłodu.

  5. Taka konserwa wybornie smakuje np. ze swojskim chlebkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń