Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczna, krucha z galaretką domowa konserwa mięsna.
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 217
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 49
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3306
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 217
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 49
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3306
Składniki
Umyte, osuszone mięsa kroję na większe kawałki i dokładnie nacieram przyprawami.
Tak przygotowane mięso układam w słoikach na przemian: kawałek szynki z kawałkiem boczku.
Kawałki mięs układam do 3/4 wysokości słoików, wycieram brzeg , zakładam gumkę , przykrywkę i zaciski wecka.
Słoiki ustawiam w garnku, przekładam lnianą ściereczką, zalewam do 3/4 wysokości zimną wodą, przykrywam przykrywką. Doprowadzam do zagotowania, zmniejszam ogień i gotuję na małym ogniu 180 minut. Pozostawiam do wystudzenia w przykrytym garnku. Zimne słoiki wyciągam z wody, wycieram do sucha, zdejmuję zaciski, sprawdzam czy gumki trzymają i wynoszę do chłodu.
Taka konserwa wybornie smakuje np. ze swojskim chlebkiem.