Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taka skórka doskonale nadaje się do serników, keksów, pierników oraz do dekoracji ciast i ciasteczek.
Garnek z grubym dnem, ostry nożyk, nóż, słoiki, łyżka stołowa, szklanka,
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10940
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3550
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2643
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10940
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3550
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2643
Składniki
Najpierw dokładnie myjemy pomarańcze szczoteczką pod bieżącą wodą , sparzamy wrzątkiem. Ja jeszcze dodatkowo ( bo nie wiem czy pochodziły z upraw eko ) myję je w roztworze wody i sody oczyszczonej ( 1 l wody, 1 łyżka stołowa sody oczyszczonej ). W ten sposób pozbywam się bakterii oraz innych chemikaliów np. konserwantów, które mogą znajdować się na owocach.
Następnie zdejmujemy skórkę z pomarańczy i usuwamy nadmierną ilość białej błonki ( jest bardzo gorzka ). Skórki wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą tak, aby były nią przykryte, odstawiamy na 8 godzin. Po tym czasie wylewamy wodę , nalewamy świeżej i ponownie odstawiamy na kolejne 8 godzin.
Po ośmiu godzinach powtarzamy tę czynność. Odcieknięte skórki z wody kroimy w kostkę o wymiarach około 5 - 6 mm. Do garnka wlewamy wodę , dodajemy cukier, mieszamy, aby się rozpuścił, garnek przykrywamy pokrywką , stawiamy na ogień i zagotowujemy. Do gotującego się syropu wsypujemy pokrojoną skórkę pomarańczową , mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż skórka zrobi się szklista, a syrop zgęstnieje, będzie się powoli zlewał cienkim strumieniem z łyżki, gdy podniesiemy ją do góry.
Na końcu gotowania dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, dokładnie mieszamy. Gotową skórkę przekładamy gorącą do czystych słoiczków i szczelnie zamykamy wieczkami. Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu. Taką skórkę możemy przechowywać nawet przez kilka miesięcy.
Gdy zależy nam, aby skórka nie miała na sobie dużo syropu, to tuż przed jej użyciem przelewamy ją gorącą wodą na sitku, a następnie możemy ją osuszyć, gdy tego potrzebujemy np. do dekoracji.
Życzę udanych przetworów !