Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To powidła śliwkowe z dodatkiem kakao. Uwielbiana przez dorosłych i dzieci, zdrowsza wersja tradycyjnej Nutelli. Idealna do kanapek, tostów, gofrów, naleśników i placków.
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 47
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 2085
Przepis dnia
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 3662
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 34
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1380
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 47
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 2085
Przepis dnia
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 3662
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 34
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1380
Składniki
Śliwki dokładnie myjemy, osuszamy, przecinamy wzdłuż na pół i wyciągamy pestki. Tak przygotowane śliwki przekładamy do wysokiego garnka z grubym dnem, zasypujemy cukrem i cukrem wanilinowym i odstawiamy na ok. pół godziny, aby owoce puściły soki.
Następnie gotujemy na niedużym ogniu, pod przykryciem przez ok 40 min., od czasu do czasu mieszamy drewnianą łyżką. Po tym czasie blendujemy całość na gładką masę. Tak przygotowany mus dusimy przez kolejne 35-40 min., tym razem często mieszając.
Następnie do gęstego już musu ze śliwek dodajemy przesiane kakao i dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników – w tym momencie mus zacznie gęstnieć.
Gorącą śliwellę przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoiczków, dobrze zakręcamy i odwracamy do góry dnem na ok 15 min. Śliwella – Nutella śliwkowa jest od razu gotowa do zajadania