Do góry

Przetwory Przepis na:

Śliwella – Nutella śliwkowa

Śliwella – Nutella śliwkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 72 Ocena: 1057

Dodano:

Odsłon: 373

To powidła śliwkowe z dodatkiem kakao. Uwielbiana przez dorosłych i dzieci, zdrowsza wersja tradycyjnej Nutelli. Idealna do kanapek, tostów, gofrów, naleśników i placków.

Składniki

  • śliwki węgierki, 1 kg (dojrzałych)
  • cukier, 1 szkl.
  • cukier wanilinowy, 1 op.
  • kakao, 80 g
  • imbir, 0,5 łyżeczki (opcjonalnie)
  • cynamon, 1 łyżeczka (opcjonalnie)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Śliwella – Nutella śliwkowa

Przygotowanie

  1. Śliwki dokładnie myjemy, osuszamy, przecinamy wzdłuż na pół i wyciągamy pestki.
    Tak przygotowane śliwki przekładamy do wysokiego garnka z grubym dnem, zasypujemy cukrem i cukrem wanilinowym i odstawiamy na ok. pół godziny, aby owoce puściły soki.

  2. Następnie gotujemy na niedużym ogniu, pod przykryciem przez ok 40 min., od czasu do czasu mieszamy drewnianą łyżką.
    Po tym czasie blendujemy całość na gładką masę.
    Tak przygotowany mus dusimy przez kolejne 35-40 min., tym razem często mieszając.

  3. Następnie do gęstego już musu ze śliwek dodajemy przesiane kakao i dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników – w tym momencie mus zacznie gęstnieć.

  4. Gorącą śliwellę przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoiczków, dobrze zakręcamy i odwracamy do góry dnem na ok 15 min.
    Śliwella – Nutella śliwkowa jest od razu gotowa do zajadania

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń