Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i pasztetów. Ich korzenny aromat wzbogaca doskonale smak potrawy. Idealne jako przystawka na spotkania towarzyskie, jak i rodzinny obiad.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5511
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29862
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 246
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19559
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1109
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5511
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29862
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 246
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19559
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1109
Składniki
Śliwki myjemy, przekrawamy w zdłóż na połowę i usuwamy pestki. Układamy ściśle w przygotowanych słoiczkach. Marynata: z cukru lub miodu, wody i octu robimy zalewę, dodajemy przyprawy i gotujemy przez 5-8 minut. Gorącym płynem zalewamy 4 słoiczki ze śliwkami dzieląc przyprawy. Osuszamy krawędzie, zakrecamy mocno wieczka i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100°C, pasteryzujemy przez 30 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Wynosimy w ciemne, chłodne miejsce. Uwagi: Ocet do zalewy wlewamy na koniec, zagotowujemy i wyłączamy palnik, następnie jak w opisie, zalewamy śliwki w słoiczkach.