Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Korzenne śliwki doskonałe jako przekąska, ale można też je wykorzystać jako dodatek do ciast. Prosta receptura, 15 minut pracy i do spiżarni. Zimą takie rarytasy smakują wybornie!
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 11002
Zdecydowanie jeden z najlepszych wypieków chleba jaki udało mi się stworzyć....
Odsłon: 85
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 11002
Zdecydowanie jeden z najlepszych wypieków chleba jaki udało mi się stworzyć....
Odsłon: 85
Składniki
Umyte śliwki przekrawamy na pół i usuwamy pestki, ważymy. Słoiki wyparzamy. Układamy w nich dosyć ciasno owoce. Do rondelka wlewamy wodę i wino, wsypujemy cukier oraz przyprawy. Całość doprowadzamy do wrzenia. Gorącą zalewą wypełniamy słoiki, zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut w garnku z wodą lub w piekarniku 20 minut w temperaturze 120 °C.
Śliwki w winie gotowe!