Do góry

Przetwory Przepis na:

Śliwki w syropie

Śliwki w syropie

Autor:

Przepisów i artykułów: 1025 Ocena: 7055

Dodano:

Odsłon: 1105

Czy lubicie przygotowywać weki na zimę czy wolicie jednak kupne weki ? Ja osobiście na sto procent wolę sama robić słoiki ponieważ doprawię czy dosłodzę według swego uznania

Składniki

  • 2,5 kg śliwek,
  • 3/4 kilograma cukru
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Śliwki w syropie

Przygotowanie

  1. Przygotować śliwki, zalać je zimną wodą a następnie każdą z osobna dokładnie umyć a następnie nacinać wzdłuż i oczyścić z pestki. Tak przygotowane śliwki zasypać cukrem i dokładnie je przemieszać aby wszystkie były obtoczone w cukrze, tak przygotowane pozostawić pod ściereczką ( aby nie dostały się meszki ) na całą noc aby puściły sok

  2. Następnego dnia pora dowolna gdy śliwki ładnie już puściły sok, przemieszać dokładnie po całości. Przygotować słoiki wyparzyć je i osuszyć następnie nakładać śliwki do pełnego słoika i zalać je powstałym sokiem do 3/4 słoika, szczelnie zakręcić. Reszta soku jaka pozostała zlać do słoika i również zakręcić. Gotowe słoiki ustawić w garnku ze ściereczką na dnie i pasteryzować od zagotowania na wolnym ogniu przez dwadzieścia minut, po wyznaczonym czasie zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia

  3. Ostygnięte weki jeśli mają wklęśniętą do środka pokrywkę to oznacza że są dobrze przyjęte i na pewno się nie zepsują. Zimne już weki przenieść do piwnicy lub pozostawić w zaciemnionym miejscu. Takie śliwki w syropie sprawdzą się do ciast na zimno np. pod galaretkę a nawet jako dodatek do makaronu, zaś syrop będzie dobrym rozwiązaniem do przygotowania napoju

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń