Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy lubicie przygotowywać weki na zimę czy wolicie jednak kupne weki ? Ja osobiście na sto procent wolę sama robić słoiki ponieważ doprawię czy dosłodzę według swego uznania
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 263
Królowa grilla :)
Odsłon: 64
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 60
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 67
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 214
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 263
Królowa grilla :)
Odsłon: 64
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 60
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 67
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 214
Składniki
Przygotować śliwki, zalać je zimną wodą a następnie każdą z osobna dokładnie umyć a następnie nacinać wzdłuż i oczyścić z pestki. Tak przygotowane śliwki zasypać cukrem i dokładnie je przemieszać aby wszystkie były obtoczone w cukrze, tak przygotowane pozostawić pod ściereczką ( aby nie dostały się meszki ) na całą noc aby puściły sok
Następnego dnia pora dowolna gdy śliwki ładnie już puściły sok, przemieszać dokładnie po całości. Przygotować słoiki wyparzyć je i osuszyć następnie nakładać śliwki do pełnego słoika i zalać je powstałym sokiem do 3/4 słoika, szczelnie zakręcić. Reszta soku jaka pozostała zlać do słoika i również zakręcić. Gotowe słoiki ustawić w garnku ze ściereczką na dnie i pasteryzować od zagotowania na wolnym ogniu przez dwadzieścia minut, po wyznaczonym czasie zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia
Ostygnięte weki jeśli mają wklęśniętą do środka pokrywkę to oznacza że są dobrze przyjęte i na pewno się nie zepsują. Zimne już weki przenieść do piwnicy lub pozostawić w zaciemnionym miejscu. Takie śliwki w syropie sprawdzą się do ciast na zimno np. pod galaretkę a nawet jako dodatek do makaronu, zaś syrop będzie dobrym rozwiązaniem do przygotowania napoju