Do góry

Przetwory Przepis na:

Śliwki węgierki w winiaku

Śliwki węgierki w winiaku

Autor:

Przepisów i artykułów: 862 Ocena: 16499

Dodano:

Odsłon: 1936

Owoce w alkoholu to nie tylko klasyczna ratafia. Smakowite efekty można osiągnąć eksperymentując z gatunkami alkoholu i przyprawami.

Składniki

  • 1 kg śliwek węgierek
  • 250 g cukru
  • 1/3 l czewronego octu winnego
  • 1/3 l winiaku
  • 1 laska cynamonu
  • kilka goździków
  • 1 łyżeczka estragonu
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Śliwki umyłem, osączyłem i wypestkowałem nacinając z jednej strony. Ocet i winiak wlałem do garnka, dodałem cukier, przyprawy, zagotowałem syrop. Do gotującej się zalewy włożyłem węgierki i gotowałem je na małym ogniu ok. 20 minut. Śliwki przełożyłem łyżką do słoików i zalałem gorącym syropem. Słoiki zamknąłem i pasteryzowałem ok. 15 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń