Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ketchup z dyni jest smaczny i zdrowy, ma ładny pomarańczowy kolor. Możemy go używać tak samo jak ketchup z pomidorów.
deska do krojenia, ostry nóż, waga kuchenna, łyżka, tarka, mała łyżeczka, garnek z grubym dnem, blender, słoiczki
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 29
Smażone ćwiartki z kurczaka podane z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 237
Pyszny schabik nadziewany kabanosami, o kruchym , mięciutkim i delikatnym mię...
Odsłon: 16
Jak to u nas mówią, rolada modro kapusta i kluchy. U mnie dzisiaj rolady woło...
Odsłon: 2086
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 29
Smażone ćwiartki z kurczaka podane z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 237
Pyszny schabik nadziewany kabanosami, o kruchym , mięciutkim i delikatnym mię...
Odsłon: 16
Jak to u nas mówią, rolada modro kapusta i kluchy. U mnie dzisiaj rolady woło...
Odsłon: 2086
Składniki
Dynię obierz ze skórki, usuń pestki, pokrój na mniejsze kawałki, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do startej dyni wsyp łyżeczkę soli, wymieszaj, ubij ręką , odstaw na kilka godzin ( najlepiej na noc ).
Z papryki usuń gniazda nasiennie, pokrój w małą kostkę , dodaj sól, wymieszaj, ubij i odstaw na kilka godzin.
Obraną cebulę pokrój w cienkie piórka, wsyp łyżeczkę soli, wymieszaj, ubij ręką i odstaw na kilka godzin. W tym czasie warzywa puszczą sok.
Następnie dynię , paprykę i cebulę wsyp do większego garnka ( najlepiej z grubym dnem ) razem z sokiem, wymieszaj. Garnek postaw na ogniu, zagotuj. Gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie ( około 30 - 40 minut ) często mieszając.
Gdy warzywa trochę wystygną zblenduj je blenderem lub zmiel w maszynce na najdrobniejszym sitku. Dodaj cukier, ocet, przyprawy, koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszaj. Gotuj jeszcze przez około 30 minut często mieszając.
Masa podczas gotowania będzie pryskać z garnka, dlatego trzeba ją często mieszać oraz gotować pod trochę przykrytą pokrywką . Gotowy ketchup przełóż do czystych słoiczków, szczelnie zamknij wieczkami.
Pasteryzuj przez 15 - 20 minut. Przechowuj w ciemnym chłodnym miejscu.