Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rybka zawsze smakuje, polecam leszcza smażonego w zalewie octowej.
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 74
Smażone w głębokim tłuszczu, w smaku trochę przypominają nasze faworki. Popu...
Odsłon: 162
Soczysta pieczeń świąteczna.
Odsłon: 40
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 177
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 74
Smażone w głębokim tłuszczu, w smaku trochę przypominają nasze faworki. Popu...
Odsłon: 162
Soczysta pieczeń świąteczna.
Odsłon: 40
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 177
Składniki
Ryby myjemy, kroimy w kawałki (dzwonki), solimy, pieprzymy.
Obtaczamy w mące i smażymy na oleju z obu stron na rumiany kolor.
W garnczku gotujemy wywar z wyciętych szkieletów i głów ryb, posolony do smaku z dodanym zielem angielskim, liściem laurowym, natkami kopru i pietruszki, porem, marchwią, cebulą pokrojoną w plastry.
Usmażone kawałki ryby wkładamy do słoika 1,5 litra. Robimy zalewę w proporcji 0,5 szklanki octu 10% i 2 szklanki wrzącego wywaru (rosołu z ryb), na 0,5 litra zalewy dać 1 łyżeczkę żelatyny.
Tak przygotowaną zalewą, gorącą, zalewamy ułożone kawałki ryby w słoiku i zakręcamy wieczko. Słoik odwracamy do góry dnem i czekamy aż się zamknie. Ostudzony wstawiamy do lodówki, Po schłodzeniu kilkunastogodzinnym w lodówce w słoiku powstanie galareta i będzie nasz leszcz w galarecie lekko octowej :)
Smacznego!!!