Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rybka zawsze smakuje, polecam leszcza smażonego w zalewie octowej.
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 234
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 102
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 30
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 29
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 234
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 102
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 30
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 29
Składniki
Ryby myjemy, kroimy w kawałki (dzwonki), solimy, pieprzymy.
Obtaczamy w mące i smażymy na oleju z obu stron na rumiany kolor.
W garnczku gotujemy wywar z wyciętych szkieletów i głów ryb, posolony do smaku z dodanym zielem angielskim, liściem laurowym, natkami kopru i pietruszki, porem, marchwią, cebulą pokrojoną w plastry.
Usmażone kawałki ryby wkładamy do słoika 1,5 litra. Robimy zalewę w proporcji 0,5 szklanki octu 10% i 2 szklanki wrzącego wywaru (rosołu z ryb), na 0,5 litra zalewy dać 1 łyżeczkę żelatyny.
Tak przygotowaną zalewą, gorącą, zalewamy ułożone kawałki ryby w słoiku i zakręcamy wieczko. Słoik odwracamy do góry dnem i czekamy aż się zamknie. Ostudzony wstawiamy do lodówki, Po schłodzeniu kilkunastogodzinnym w lodówce w słoiku powstanie galareta i będzie nasz leszcz w galarecie lekko octowej :)
Smacznego!!!