Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rodzinna krótka wycieczka do lasu zaowocowała zbiorem jagód,z których były jagodzianki, część została zamrożona, a część przeznaczona na sok i dżem. Do jagód dodałam czerwoną porzeczkę i wyszedł sok i dżem jagodowo -porzeczkowy.
2 garnki, sitko,gaza, lejek (opcjonalnie),durszlak
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 46
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 623
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 1569
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 339
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 46
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 623
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 1569
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 339
Składniki
Jagody przebrać i przemyć. Porzeczki również przemyć. Wsypać do miski lub naczynia, w którym będziemy gotować. Zasypać cukrem i zostawić na noc pod ściereczką, aby owoce puściły sok.
Następnego dnia zagotować, odstawić na czas wyparzania słoików i butelki.
Kiedy już umyjemy i wyparzymy szkło, znów zagotowujemy zawartość. Następnie wykładamy na sitko,na którym można położyć gaze. Pod sitkiem jest mniejszy garnek.
Znów zagotowujemy sok, który wlewamy do butelki i zakręcamy.
Pozostałą na sitku część zagotowujemy w garnku i przekładamy do wyparzonego słoiczka lub słoiczków. Przechowujemy w chłodnym miejscu.