Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rodzinna krótka wycieczka do lasu zaowocowała zbiorem jagód,z których były jagodzianki, część została zamrożona, a część przeznaczona na sok i dżem. Do jagód dodałam czerwoną porzeczkę i wyszedł sok i dżem jagodowo -porzeczkowy.
2 garnki, sitko,gaza, lejek (opcjonalnie),durszlak
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 291
Sałatka letnia z pomidorów i cytrusów z malinami i morelami.
Odsłon: 88
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 3821
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 567
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 291
Sałatka letnia z pomidorów i cytrusów z malinami i morelami.
Odsłon: 88
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 3821
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 567
Składniki
Jagody przebrać i przemyć. Porzeczki również przemyć. Wsypać do miski lub naczynia, w którym będziemy gotować. Zasypać cukrem i zostawić na noc pod ściereczką, aby owoce puściły sok.
Następnego dnia zagotować, odstawić na czas wyparzania słoików i butelki.
Kiedy już umyjemy i wyparzymy szkło, znów zagotowujemy zawartość. Następnie wykładamy na sitko,na którym można położyć gaze. Pod sitkiem jest mniejszy garnek.
Znów zagotowujemy sok, który wlewamy do butelki i zakręcamy.
Pozostałą na sitku część zagotowujemy w garnku i przekładamy do wyparzonego słoiczka lub słoiczków. Przechowujemy w chłodnym miejscu.