Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rodzinna krótka wycieczka do lasu zaowocowała zbiorem jagód,z których były jagodzianki, część została zamrożona, a część przeznaczona na sok i dżem. Do jagód dodałam czerwoną porzeczkę i wyszedł sok i dżem jagodowo -porzeczkowy.
2 garnki, sitko,gaza, lejek (opcjonalnie),durszlak
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1362
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5883
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8852
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18579
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1362
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5883
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8852
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18579
Składniki
Jagody przebrać i przemyć. Porzeczki również przemyć. Wsypać do miski lub naczynia, w którym będziemy gotować. Zasypać cukrem i zostawić na noc pod ściereczką, aby owoce puściły sok.
Następnego dnia zagotować, odstawić na czas wyparzania słoików i butelki.
Kiedy już umyjemy i wyparzymy szkło, znów zagotowujemy zawartość. Następnie wykładamy na sitko,na którym można położyć gaze. Pod sitkiem jest mniejszy garnek.
Znów zagotowujemy sok, który wlewamy do butelki i zakręcamy.
Pozostałą na sitku część zagotowujemy w garnku i przekładamy do wyparzonego słoiczka lub słoiczków. Przechowujemy w chłodnym miejscu.