Do góry

Przetwory Przepis na:

Sok z kiszonych buraków.

Sok z kiszonych buraków.

Autor:

Przepisów i artykułów: 331 Ocena: 2721

Dodano:

Odsłon: 2614

Sok z kiszonych buraków pozytywnie wpływa na układ trawienny, krwionośny i kostny.Pozwala wydalić z organizmu kwas moczowy, wspiera leczenie reumatyzmu, wspomaga odchudzanie, zmniejsza poziom cholesterolu, chroni przed rakiem.

Składniki

  • 2 średnie buraczki czerwone
  • 2-3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • główka czosnku
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2-3 listki laurowe
  • można dodać kawałek skórki z chleba na zakwasie
  • przegotowana, letnia woda
  • 3-litrowy słoik
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Warzywa obrać. Pokroić w paski lub plastry. Umieścić w słoiku.
    Między warstwami warzyw włożyć liście laurowe, czosnek i ziele.
    Warzywa powinny wypełniać słoik w połowie.

  2. Wodę zagotować. Dodać do niej sól i cukier.
    Przestudzić do letniej. Dopełnić wodą słój.
    Przykryć ściereczką lub papierowym ręcznikiem . Zabezpieczyć gumką recepturką .
    Odstawić na 5-6 dni w ciepłym miejscu.
    Każdego dnia przemieszać zawartość drewnianą łyżką.
    Zbierać z powierzchni piankę, jeśli zacznie się wytwarzać.
    Po tym czasie sok przelewamy przez sito wyłożone gazą i rozlewamy do szklanych butelek.
    Przechowujemy w lodówce.
    Pijemy po 1/2 szklanki dwa razy dziennie..

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń