Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sok z kiszonych buraków pozytywnie wpływa na układ trawienny, krwionośny i kostny.Pozwala wydalić z organizmu kwas moczowy, wspiera leczenie reumatyzmu, wspomaga odchudzanie, zmniejsza poziom cholesterolu, chroni przed rakiem.
Składniki
Warzywa obrać. Pokroić w paski lub plastry. Umieścić w słoiku. Między warstwami warzyw włożyć liście laurowe, czosnek i ziele. Warzywa powinny wypełniać słoik w połowie.
Wodę zagotować. Dodać do niej sól i cukier. Przestudzić do letniej. Dopełnić wodą słój. Przykryć ściereczką lub papierowym ręcznikiem . Zabezpieczyć gumką recepturką . Odstawić na 5-6 dni w ciepłym miejscu. Każdego dnia przemieszać zawartość drewnianą łyżką. Zbierać z powierzchni piankę, jeśli zacznie się wytwarzać. Po tym czasie sok przelewamy przez sito wyłożone gazą i rozlewamy do szklanych butelek. Przechowujemy w lodówce. Pijemy po 1/2 szklanki dwa razy dziennie..