Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sadzę w ogrodzie dużo różnych odmian pomidorów by móc przygotowywać z nich soki i przeciery na zimę.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12552
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1421
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13592
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5730
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12552
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1421
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13592
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5730
Składniki
Pomidory umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić każdy na kilka części. Do dużego garnka z grubym dnem, wlać około 1 szklanki wody i doprowadzić ją do wrzenia. Dopiero wtedy włożyć pomidory. Smażyć na wolnym ogniu, często mieszając. Kiedy się rozpadną, garnek zestawić z ognia, całość zmiksować a następnie przetrzeć przez sito. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Przelać do butelek lub słoików i pasteryzować 15 minut. Jeżeli chcemy uzyskać z pomidorów gęściejszy przecier, musimy smażyć dłużej by płyn zredukować.