Sadzę w ogrodzie dużo różnych odmian pomidorów by móc przygotowywać z nich soki i przeciery na zimę.
Soki i przeciery z pomidorów:
Składniki
- dowolna ilość pomidorów
- szklanka wody na dno garnka
- sól, pieprz, cukier do smaku
- ewentualnie listki świeżej bazylii lub ostrej papryczki
Składniki
- dowolna ilość pomidorów
- szklanka wody na dno garnka
- sól, pieprz, cukier do smaku
- ewentualnie listki świeżej bazylii lub ostrej papryczki

Etapy przygotowania
Pomidory umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić każdy na kilka części. Do dużego garnka z grubym dnem, wlać około 1 szklanki wody i doprowadzić ją do wrzenia. Dopiero wtedy włożyć pomidory. Smażyć na wolnym ogniu, często mieszając. Kiedy się rozpadną, garnek zestawić z ognia, całość zmiksować a następnie przetrzeć przez sito. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Przelać do butelek lub słoików i pasteryzować 15 minut. Jeżeli chcemy uzyskać z pomidorów gęściejszy przecier, musimy smażyć dłużej by płyn zredukować.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Pyszna świąteczna przekąska
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Mięso
- Kurczak
- Indyk
- Podroby
Odsłon: 262

Polecam. Najlepsza kaczka z jabłkami.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Warzywa
- Papryka
- Owoce
- Jabłka
- Mięso
- Kaczka
- Przyprawy
- Majeranek
- Dla zdrowia
Odsłon: 187
Ostatnio komentowane przepisy
Pyszna świąteczna przekąska
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Mięso
- Kurczak
- Indyk
- Podroby
Odsłon: 262

Polecam. Najlepsza kaczka z jabłkami.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Warzywa
- Papryka
- Owoce
- Jabłka
- Mięso
- Kaczka
- Przyprawy
- Majeranek
- Dla zdrowia
Odsłon: 187



Składniki
- dowolna ilość pomidorów
- szklanka wody na dno garnka
- sól, pieprz, cukier do smaku
- ewentualnie listki świeżej bazylii lub ostrej papryczki
Pomidory umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić każdy na kilka części. Do dużego garnka z grubym dnem, wlać około 1 szklanki wody i doprowadzić ją do wrzenia. Dopiero wtedy włożyć pomidory. Smażyć na wolnym ogniu, często mieszając. Kiedy się rozpadną, garnek zestawić z ognia, całość zmiksować a następnie przetrzeć przez sito. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Przelać do butelek lub słoików i pasteryzować 15 minut. Jeżeli chcemy uzyskać z pomidorów gęściejszy przecier, musimy smażyć dłużej by płyn zredukować.
Na zimę jak znalazł.:)