Do góry

Przetwory Przepis na:

Soki i przeciery z pomidorów:

Soki i przeciery z pomidorów:

Autor:

Przepisów i artykułów: 457 Ocena: 4240

Dodano:

Odsłon: 632

Sadzę w ogrodzie dużo różnych odmian pomidorów by móc przygotowywać z nich soki i przeciery na zimę.

Składniki

  • dowolna ilość pomidorów
  • szklanka wody na dno garnka
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • ewentualnie listki świeżej bazylii lub ostrej papryczki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Soki i przeciery z pomidorów:

Przygotowanie


  1. Pomidory umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić każdy na kilka części.
    Do dużego garnka z grubym dnem, wlać około 1 szklanki wody i doprowadzić ją do wrzenia. Dopiero wtedy włożyć pomidory. Smażyć na wolnym ogniu, często mieszając. Kiedy się rozpadną, garnek zestawić z ognia, całość zmiksować a następnie przetrzeć przez sito. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
    Przelać do butelek lub słoików i pasteryzować 15 minut.
    Jeżeli chcemy uzyskać z pomidorów gęściejszy przecier, musimy smażyć dłużej by płyn zredukować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń