Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis na sos marinara jest najlepszym sposobem na urozmaicenie dań z makaronu czy też ryżu. Jego przyrządzenie jest banalnie proste i wymaga jedynie kilku podstawowych składników. Z tej receptury otrzymasz dwie szklanki sosu, co wystarczy na obiad dla całej rodziny. W łatwy sposób możesz też wyskalować jego ilość i zrobić sobie większy zapas. Jeśli lubisz domowej roboty obiady w stylu włoskim, to musisz wypróbować ten sos marinara.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11962
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16489
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5302
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11962
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16489
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5302
Składniki
Cebulę obierz i przekrój na pół.
W średnim rondlu o grubym dnie wymieszaj pomidory, całe ząbki czosnku, połówki cebuli, oliwę, oregano i chili.
Doprowadź sos do wrzenia na średnim ogniu i gotuj powoli przez ok. 45 minut, mieszając od czasu do czasu. Po ok. 15 minutach zacznij rozgniatać pomidory o brzeg garnka.
Zdejmij garnek z ognia i wyjmij cebulę. Wyrzuć ją. Czosnek rozgnieć łyżką o brzeg garnka, razem z ewentualnymi kawałkami cebuli. Pomidory rozgnieć na kawałki według uznania. Alternatywnie możesz też sos zblendować blenderem ręcznym czy kielichowym.
Dopraw sos marina solą do smaku.
Przechowuj danie w lodówce, w szczelnym pojemniku przez maksymalnie 4 dni. Alternatywnie możesz go zamrozić na okres do 6 miesięcy lub zapasteryzować w słoikach. Przechowuj je w spiżarce nawet przez rok.