Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomidory z cukinią w słoiku to doskonały dodatek do lecza, smażonej kiełbaski, sosu do mięsa mielonego itp. Warto zrobić choć kilka słoików by w środku zimy poczuć smak lata:)
Ten prosty przepis na krem malinowy jest wyjątkowy, krem wychodzi bardzo smac...
Odsłon: 5272
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 43
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Są idealne jako przekąska n...
Odsłon: 67
Ten prosty przepis na krem malinowy jest wyjątkowy, krem wychodzi bardzo smac...
Odsłon: 5272
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 43
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Są idealne jako przekąska n...
Odsłon: 67
Składniki
Sos najlepiej przygotować z dwóch rodzajów pomidorów: połowa powinna być bardzo dojrzała i miękka a reszta dojrzała ale twarda. Pomidory obieramy ze skórki. Te miękkie kroimy na kawałki, przekładamy do garnka, dodajemy cukier i gotujemy aż całkowicie się rozgotują - żeby przyspieszyć ten proces możemy pomidory zmiksować blenderem. Następnie do sosu pomidorowego dodajemy pozostałe /twarde/ pomidory pokrojone w kostkę oraz pokrojoną w kostkę cukinię/ jeśli jest młoda nie musimy jej obierać ze skórki/. Dodajemy również sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. Sos możemy doprawić pieprzem, ulubionymi ziołami itp. ale ja doprawiam ten sos po otworzeniu słoika przygotowując konkretną potrawę. Sos zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu 3-4 min. Przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 min.