Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomidory z cukinią w słoiku to doskonały dodatek do lecza, smażonej kiełbaski, sosu do mięsa mielonego itp. Warto zrobić choć kilka słoików by w środku zimy poczuć smak lata:)
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 69
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 34
Kapuśniak z młodej kapusty ugotowany na wieprzowej konserwie słoikowej z marc...
Odsłon: 140
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 642
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 61
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 69
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 34
Kapuśniak z młodej kapusty ugotowany na wieprzowej konserwie słoikowej z marc...
Odsłon: 140
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 642
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 61
Składniki
Sos najlepiej przygotować z dwóch rodzajów pomidorów: połowa powinna być bardzo dojrzała i miękka a reszta dojrzała ale twarda. Pomidory obieramy ze skórki. Te miękkie kroimy na kawałki, przekładamy do garnka, dodajemy cukier i gotujemy aż całkowicie się rozgotują - żeby przyspieszyć ten proces możemy pomidory zmiksować blenderem. Następnie do sosu pomidorowego dodajemy pozostałe /twarde/ pomidory pokrojone w kostkę oraz pokrojoną w kostkę cukinię/ jeśli jest młoda nie musimy jej obierać ze skórki/. Dodajemy również sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. Sos możemy doprawić pieprzem, ulubionymi ziołami itp. ale ja doprawiam ten sos po otworzeniu słoika przygotowując konkretną potrawę. Sos zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu 3-4 min. Przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 min.