Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomidory z cukinią w słoiku to doskonały dodatek do lecza, smażonej kiełbaski, sosu do mięsa mielonego itp. Warto zrobić choć kilka słoików by w środku zimy poczuć smak lata:)
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 401
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 95
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 261
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 309
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 401
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 95
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 261
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 309
Składniki
Sos najlepiej przygotować z dwóch rodzajów pomidorów: połowa powinna być bardzo dojrzała i miękka a reszta dojrzała ale twarda. Pomidory obieramy ze skórki. Te miękkie kroimy na kawałki, przekładamy do garnka, dodajemy cukier i gotujemy aż całkowicie się rozgotują - żeby przyspieszyć ten proces możemy pomidory zmiksować blenderem. Następnie do sosu pomidorowego dodajemy pozostałe /twarde/ pomidory pokrojone w kostkę oraz pokrojoną w kostkę cukinię/ jeśli jest młoda nie musimy jej obierać ze skórki/. Dodajemy również sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. Sos możemy doprawić pieprzem, ulubionymi ziołami itp. ale ja doprawiam ten sos po otworzeniu słoika przygotowując konkretną potrawę. Sos zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu 3-4 min. Przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 min.