Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny sos pomidorowy "ala" keczup. Trochę pracochłonny ale wart poświęconego czasu: domowy i bez konserwantów.
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1149
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 124
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 441
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 67
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1149
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 124
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 441
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 67
Składniki
Do sosu używamy pomidorów bardzo mocno dojrzałych. Pomidory przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka. Gotujemy na małym ogniu a gdy się rozgotują przecieramy je przez sito by pozbyć się pestek /jeśli pesteczki w sosie nam nie przeszkadzają ten etap możemy pominąć/. Otrzymany przecier gotujemy na małym ogniu. Kiedy ok. 1/3 soku odparuje do przecieru dodajemy drobno pokrojoną cebulę i seler /korzeń/ oraz jabłko /obrane i pokrojone na ćwiartki/. Sos gotujemy nadal na małym ogniu. Kiedy sos będzie miał konsystencję powideł całość ponownie przecieramy przez sito lub dokładnie blendujemy. Tak przygotowany doprawiamy do smaku cukrem, solą, pieprzem,mieloną papryką, imbirem i goździkami. Sos ponownie zagotowujemy i na koniec dodajemy olej, przekładamy do małych słoików i pasteryzujemy ok. 15 min.