Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy sosik pomidorowy do fajny dodatek do ... chyba wszystkiego:) Doskonale pasuje do sosów, gulaszy, zup, zapiekanek czy pizzy. Warto troszkę popracować w sezonie letnim by cieszyć się tym pysznym smakiem pomidorowym /bez konserwantów!/ przez całą zimę:)
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1403
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 388
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1403
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 388
Składniki
Pomidory /wybieramy bardzo dojrzałe i mięsiste/ przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Przekładamy do garnka o grubym dnie, dodajemy cukier i na małym ogniu gotujemy aż pomidory się rozgotują. Następnie całość blendujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i harissą i gotujemy na małym ogniu często mieszając do czasu aż sos uzyska pożądaną konsystencję. /Na zupę może być rzadszy ale jako sos do pizzy powinien być gęściejszy/. Gorący sos przelewamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia a następnie przechowujemy w chłodnym miejscu.