Do góry

Przetwory Przepis na:

Sos pomidorowy lekko pikantny

Sos pomidorowy  lekko pikantny

Autor:

Przepisów i artykułów: 606 Ocena: 4793

Dodano:

Odsłon: 551

Domowy sosik pomidorowy do fajny dodatek do ... chyba wszystkiego:) Doskonale pasuje do sosów, gulaszy, zup, zapiekanek czy pizzy. Warto troszkę popracować w sezonie letnim by cieszyć się tym pysznym smakiem pomidorowym /bez konserwantów!/ przez całą zimę:)

Składniki

  • pomidory 2,5 kg
  • harissa 1 łyżeczka
  • sól 0,5 łyżeczki
  • cukier 0,5 łyżeczki
  • pieprz do smaku
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sos pomidorowy lekko pikantny

Przygotowanie

  1. Pomidory /wybieramy bardzo dojrzałe i mięsiste/ przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Przekładamy do garnka o grubym dnie, dodajemy cukier i na małym ogniu gotujemy aż pomidory się rozgotują. Następnie całość blendujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i harissą i gotujemy na małym ogniu często mieszając do czasu aż sos uzyska pożądaną konsystencję. /Na zupę może być rzadszy ale jako sos do pizzy powinien być gęściejszy/. Gorący sos przelewamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia a następnie przechowujemy w chłodnym miejscu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń