Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny sos, równie dobry jak ten pewnej znanej marki, a nawet lepszy, bo wiemy, co "siedzi" w słoikach!
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 349
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11138
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3813
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1318
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 349
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11138
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3813
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1318
Składniki
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, cebulę także kroimy w większą kostkę i razem z pomidorami wrzucamy do gara i dusimy ok 2 godz. pamiętając o mieszaniu od czasu do czasu. Ułatwiłam sobie pracę i przepuściłam cebulę przez tarkę w malakserze, nie chciało mi się kroić takiej ilości.
Marchew obieramy i kroimy w słupki (zapałkę), paprykę kroimy w grubszą kostkę, pędy bambusa odsączamy na sitku, ananasa też odsączamy i kroimy w kostkę.
Sok z ananasa dolewamy do garnka z pomidorami, dolewamy także ocet, dosypujemy cukier, sól, pieprz mielony, paprykę słodką i ostrą, curry, zmiażdżony czosnek, musztardę i mieszamy.
Teraz dodajemy pokrojone wcześniej warzywa , pędy bambusa i kawałki ananasa – całość jeszcze dusimy ok. 15 min. tak, aby warzywa pozostały lekko chrupkie.
Skrobię mieszamy razem z odrobiną wody i zagęszczamy sos.
Przelewamy do czystych, suchych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 5 min. Tym razem pasteryzowałam na sucho, przez około 40 minut, wstawiając gorące słoiki do nagrzanego piekarnika. Polecam te świetną metodę!