Do góry

Przetwory Przepis na:

Sos słodko-kwaśny do słoików

Sos słodko-kwaśny do słoików

Autor:

Przepisów i artykułów: 314 Ocena: 3447

Dodano:

Odsłon: 10206

Bardzo smaczny sos, równie dobry jak ten pewnej znanej marki, a nawet lepszy, bo wiemy, co "siedzi" w słoikach!

Składniki

  • 4 kg dojrzałych pomidorów
  • 1,5 kg cebuli
  • puszka ananasa
  • słoik krojonych w paski pędów bambusa
  • 3 duże papryki czerwone, dodałam jeszcze dwie drobno pokrojone papryczki jalapeno bez pestek, bo akurat były w lodówce
  • 2 większe marchewki
  • 5 ząbków czosnku
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki octu, ja używam jabłkowego, bo spirytusowego nie lubię
  • 3 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka papryki ostrej (użyłam koreańskiej Gochugaru w płatkach)
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki musztardy delikatesowej
  • 3 czubate łyżki soli kamiennej niejodowanej
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, cebulę także kroimy w większą kostkę i razem z pomidorami wrzucamy do gara i dusimy ok 2 godz. pamiętając o mieszaniu od czasu do czasu. Ułatwiłam sobie pracę i przepuściłam cebulę przez tarkę w malakserze, nie chciało mi się kroić takiej ilości.

  2. Marchew obieramy i kroimy w słupki (zapałkę), paprykę kroimy w grubszą kostkę, pędy bambusa odsączamy na sitku, ananasa też odsączamy i kroimy w kostkę.

  3. Sok z ananasa dolewamy do garnka z pomidorami, dolewamy także ocet, dosypujemy cukier, sól, pieprz mielony, paprykę słodką i ostrą, curry, zmiażdżony czosnek, musztardę i mieszamy.

  4. Teraz dodajemy pokrojone wcześniej warzywa , pędy bambusa i kawałki ananasa – całość jeszcze dusimy ok. 15 min. tak, aby warzywa pozostały lekko chrupkie.

  5. Skrobię mieszamy razem z odrobiną wody i zagęszczamy sos.

  6. Przelewamy do czystych, suchych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 5 min. Tym razem pasteryzowałam na sucho, przez około 40 minut, wstawiając gorące słoiki do nagrzanego piekarnika. Polecam te świetną metodę!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń