Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny sos, równie dobry jak ten pewnej znanej marki, a nawet lepszy, bo wiemy, co "siedzi" w słoikach!
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10704
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4806
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9148
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1352
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10704
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4806
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9148
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1352
Składniki
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, cebulę także kroimy w większą kostkę i razem z pomidorami wrzucamy do gara i dusimy ok 2 godz. pamiętając o mieszaniu od czasu do czasu. Ułatwiłam sobie pracę i przepuściłam cebulę przez tarkę w malakserze, nie chciało mi się kroić takiej ilości.
Marchew obieramy i kroimy w słupki (zapałkę), paprykę kroimy w grubszą kostkę, pędy bambusa odsączamy na sitku, ananasa też odsączamy i kroimy w kostkę.
Sok z ananasa dolewamy do garnka z pomidorami, dolewamy także ocet, dosypujemy cukier, sól, pieprz mielony, paprykę słodką i ostrą, curry, zmiażdżony czosnek, musztardę i mieszamy.
Teraz dodajemy pokrojone wcześniej warzywa , pędy bambusa i kawałki ananasa – całość jeszcze dusimy ok. 15 min. tak, aby warzywa pozostały lekko chrupkie.
Skrobię mieszamy razem z odrobiną wody i zagęszczamy sos.
Przelewamy do czystych, suchych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 5 min. Tym razem pasteryzowałam na sucho, przez około 40 minut, wstawiając gorące słoiki do nagrzanego piekarnika. Polecam te świetną metodę!