Do góry

Przetwory Przepis na:

Sos słodko-kwaśny z cukinią do słoików

Sos słodko-kwaśny z cukinią do słoików

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 987

Dodano:

Odsłon: 7173

Sos słodko-kwaśny z cukinią to idealny dodatek do makaronu czy ryżu, a na zimno może być świetnym dodatkiem do kanapek.

Składniki

  • 2 kg cukinii (najlepiej młodej, cienkiej)
  • 0,5 kg czerwonej papryki
  • 0,5 kg cebuli
  • 1 łyżka soli
  • zalewa:
  • 0,5 szklanki octu
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki wody
  • sos pomidorowy:
  • 3 ząbki czosnku
  • 200ml koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki wędzonej papryki (może być ostra, jeśli lubicie pikantne smaki)
  • 0,5 łyżeczki curry
  • kilka gałązek tymianku
  • garść liści bazylii
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cukinie umyć, pokroić w ćwiartki, a następnie w 1cm kawałki.
    Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w krótkie paski.
    Cebulę obrać, pokroić w większą kostkę.
    Warzywa wyłożyć do miski, wymieszać z solą, odstawić na 5-7 godzin.
    Po tym czasie odcedzić i przełożyć do garnka.

  2. Wodę, ocet i cukier zagotować, zalać warzywa, gotować 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
    Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, wymieszać z koncentratem pomidorowym i ziołami i przyprawami. Pomidorowy sos dodać do warzyw, wymieszać i gotować jeszcze 5-7 minut, często mieszając, żeby się nie przypaliło.

  3. Gorące warzywa nakładać do słoików, zakręcać, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystudzenia.
    Sos przechowywać w chłodnym miejscu (np. w piwnicy).
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń