Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny sos warzywny podobny do lutenicy. Długo gotowany może być wykorzystywany jako gęsty sos na kanapki /coś w rodzaju keczupu/. Przygotowywany "w pośpiechu" ma rzadszą konsystencję - w tym wydaniu może być serwowany jako sos do makaronu czy zapiekanek.
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19280
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13050
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1700
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232147
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19280
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13050
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1700
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232147
Składniki
Pomidory /ja wybieram polne - mają dużo miąższu i mało soku/przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy na kawałki, przekładamy do garnka, dodajemy cukier i dusimy aż część soku odparuje i pomidory rozpadną się. Bakłażana i cukinię myjemy, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i układamy na blaszce do pieczenia.Obok układamy całą paprykę. Główkę czosnku odcinamy na wysokości ok. 1/4 - tak by główka trzymała się w całości ale każdy ząbek miał odciętą końcówkę i układamy na blaszce. Blaszkę z warzywami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i pieczemy ok. 20-25 min. - skórka na warzywach powinna ściemnieć i się przypiec. Warzywa odstawiamy do przestudzenia. Bakłażana i cukinię przekrawamy na pół, wyjmujemy miąższ za pomocą łyżki i dodajemy do pomidorów. Papryki obieramy ze skórki i oczyszczamy z nasion a ząbki czosnku wyciskamy z łupinek i dodajemy do pomidorów. Wszystkie składniki sosu miksujemy na gładki mus, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryczką chili. Sos możemy gotować przez jakiś czas - aż otrzymamy odpowiednią konsystencję. Przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 10 min. * do sosu możemy dodać ok. 2 łyżek dobrego oleju.