Do góry

Przetwory Przepis na:

Sos warzywny pasteryzowany

Sos warzywny pasteryzowany

Autor:

Przepisów i artykułów: 686 Ocena: 6194

Dodano:

Odsłon: 672

Pyszny sos warzywny podobny do lutenicy. Długo gotowany może być wykorzystywany jako gęsty sos na kanapki /coś w rodzaju keczupu/. Przygotowywany "w pośpiechu" ma rzadszą konsystencję - w tym wydaniu może być serwowany jako sos do makaronu czy zapiekanek.

Składniki

  • pomidory 1 kg
  • bakłażan 1 szt
  • cukinia 1 szt
  • papryka czerwona 2 szt
  • czosnek 1 główka średnia
  • papryczka chili do smaku
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • cukier 1 szczypta
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sos warzywny pasteryzowany

Przygotowanie

  1. Pomidory /ja wybieram polne - mają dużo miąższu i mało soku/przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy na kawałki, przekładamy do garnka, dodajemy cukier i dusimy aż część soku odparuje i pomidory rozpadną się.
    Bakłażana i cukinię myjemy, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i układamy na blaszce do pieczenia.Obok układamy całą paprykę. Główkę czosnku odcinamy na wysokości ok. 1/4 - tak by główka trzymała się w całości ale każdy ząbek miał odciętą końcówkę i układamy na blaszce.
    Blaszkę z warzywami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i pieczemy ok. 20-25 min. - skórka na warzywach powinna ściemnieć i się przypiec.
    Warzywa odstawiamy do przestudzenia. Bakłażana i cukinię przekrawamy na pół, wyjmujemy miąższ za pomocą łyżki i dodajemy do pomidorów. Papryki obieramy ze skórki i oczyszczamy z nasion a ząbki czosnku wyciskamy z łupinek i dodajemy do pomidorów. Wszystkie składniki sosu miksujemy na gładki mus, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryczką chili.
    Sos możemy gotować przez jakiś czas - aż otrzymamy odpowiednią konsystencję.
    Przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 10 min.

    * do sosu możemy dodać ok. 2 łyżek dobrego oleju.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń