Do góry

Przetwory Przepis na:

Sos ze słodkich czerwonych papryk.

Sos ze słodkich czerwonych papryk.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1650 Ocena: 24437

Dodano:

Odsłon: 2927

Sos z czerwonych papryk, idealny do ryb, mięsa i sosów.

Składniki

  • papryka słodka czerwona 2 kg (obrana, bez gniazd nasiennych)
  • sól do smaku
  • czosnek do smaku
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Sos ze słodkich czerwonych papryk.

Przygotowanie

  1. Papryki kroimy w kostkę, umieszczamy w garnku, zalewamy szklanką wody i gotujemy pod przykryciem. Gotujemy do momentu jak papryka puści sok. Na chwilę przestajemy gotować i całość w garnku rozdrabniamy blenderem na papkę. Wstawiamy ponownie do gotowania, doprawiamy solą i czosnkiem do smaku. Gotujemy 90 minut, przecieru w garnku musi ubyć połowę poprzez wyparowanie wody. W między czasie przygotowujemy słoiki, wyparzamy je oraz dekielki. Po czasie gotowania wlewamy gorący sos do słoików, zakręcamy ścisło i odstawiamy do ostudzenia. Po 24 godzinach pasteryzujemy 30 minut od momentu wrzenia wody. Po pasteryzacji studzimy w temperaturze pokojowej. Ostudzone wynosimy do piwnicy. Sos możemy używać do ryb, mięsa i sosów.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń