Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śremskie korniszony w zalewie octowej na zimę. Przepis sprawdzony, od ponad 30 lat robię według tego przepisu.
Zawsze się darzy. Tak mówi moja ciocia. I to prawda. Zawsze się udaje.
Odsłon: 1732
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 230
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 175
Zawsze się darzy. Tak mówi moja ciocia. I to prawda. Zawsze się udaje.
Odsłon: 1732
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 230
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 175
Składniki
Zagotować wodę z solą, octem i cukrem. Na 1 litr wody daję 1,5 łyżki soli i 2 łyżki cukru. Zalewę przygotowujemy do swojego smaku. Ogórki dokładnie myjemy, moczymy 2 godziny żeby wody się napiły. Układamy do każdego słoja baldach kopru, po 1-2 plastry marchwi, po pół łyżeczki gorczycy, 1-2 liściu laurowym, po 6 ziaren ziela angielskiego, ząbku czosnku, 2 ziarna pieprzu czarnego. Układamy ogórki do słoików. Po włożeniu ogórków do słoików kładziemy na wierzch baldach kopru. Zalewamy gorącą zalewą i zakręcamy słoje. Pasteryzujemy 5 minut od momentu wrzenia wody. Po tym czasie wyjmujemy słoiki, sprawdzamy czy zakrętki są dobrze dokręcone i odstawiamy je do wystudzenia stawiając do góry dnem. Czas pasteryzacji zależy od wielkości słoików. Po ostudzeniu wynosimy słoje do piwnicy. Nie otwieramy słoików przez minimum 7 dni, ogórki muszą w słoikach dojrzeć (taka maceracja 7 dniowa, minimum). Smacznego!!!