Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czego w zimie nam najbardziej brakuje? Smaku, koloru i chrupkości świeżych warzyw. Mamy na to rozwiązanie – surówkę na zimę do słoików, w której kryje się cała magia ogrodu. Marynowane warzywa ożywią wszystkie kanapki, sałatki, dania z makaronów, a także świetnie sprawdzą się jako element zimnego bufetu.
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 224
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1100
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 224
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1100
Składniki
Z kapusty oderwij zewnętrzne liście, pokrój ją lub poszatkuj na szatkownicy. Umyj ogórki i pokrój w plasterki (ze skórą lub bez – według preferencji). Oczyść papryki z gniazd nasiennych, po czym pokrój warzywa w paski. Wszystkie składniki umieść w misce. Następnie wlej ocet i olej. Wsyp cukier i sól, dodaj gorczycę, czarny pieprz i gałązki tymianku. Ponownie dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką kuchenną i zostaw na 3-4 godziny.
W międzyczasie przygotuj słoiki i zakrętki. Przenieś zamarynowane warzywa do słoików, a także przelej powstały sok. Zostaw około 2 cm wolnego miejsca od krawędzi szkła. Następnie wytrzyj rant i mocno zakręć zakrętką. Włóż słoiki do garnka z wodą i pasteryzuj 4-6 minut. Po czym wyjmij słoiki, odwróć do góry dnem i zostaw do ostygnięcia. Przez zimę przechowuj w spiżarce.