Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W tym roku zmieniłam troszkę sposób suszenia pomidorków. Bardziej pilnowałam temperatury i czasu suszenia. Są miękkie , słodkie i aromatyczne.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1710
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1503
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1480
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1737
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1710
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1503
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1480
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1737
Składniki
Pomidory opłukałam, wytarłam papierowym ręcznikiem
Przecięłam na 4 części i wydrążyłam , środki przeznaczyłam na przecier. Pomidorki zajęły mi 2 blaszki. Więc je kilkakrotnie przekładałam z góry na dół.
Wstawiłam do nagrzanego do 100 stopni piekarnika .Piekarnika nie zamykałam, drzwiczki zostawiłam otwarte na szerokość około 10 cm. Suszyłam około 1,5 godziny. Wyjęłam i posmarowałam olejem, , a następnie oprószyłam suszonym czosnkiem, ziołami prowansalskimi i solą.
I znów do piekarnika . Suszyłam dalej w temperaturze 100 stopni przez około 2,5 godziny. Sprawdzałam czy nie przypalają się. Bo z tymi piekarnikami bywa różnie.
Pomidorki przełożyłam na jedną blaszkę o zostawiłam na stole do rana. Obeschły i wstawiłam znów do piekarnika na około 1 godzinę. Pomidorki były wysuszone ale miękkie. Następnie przełożyłam do wyparzonych słoiczków. Dodałam po jednym pokrojonym ząbku czosnku, po 2 małe listki bazylii , i kawałku gałązki tymianku i rozmarynu. Pomidorki zalałam zimną mieszanką oleju rzepakowego i słonecznikowego. Zakręciłam i wstawiłam do lodówki. Nie pasteryzowałam.