Do góry

Przetwory Przepis na:

Suszone pomidory.

Suszone pomidory.

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 948

Dodano:

Odsłon: 235

W tym roku zmieniłam troszkę sposób suszenia pomidorków. Bardziej pilnowałam temperatury i czasu suszenia. Są miękkie , słodkie i aromatyczne.

Składniki

  • 3 kg pomidorów Lima
  • Czosnek Swieży lub mrożony tymianek Listki bazylii Swieży lub mrożony rozmaryn
  • Sól 1/4 litra oleju słonecznikowego 1/4 litra oleju rzepakowego tłoczonego na zimno. Ma cudowny zapach.
  • Suszony czosnek Suszone zioła prowansalskie
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Suszone pomidory.

Przygotowanie

  1. Pomidory opłukałam, wytarłam papierowym ręcznikiem

  2. Przecięłam na 4 części i wydrążyłam , środki przeznaczyłam na przecier. Pomidorki zajęły mi 2 blaszki. Więc je kilkakrotnie przekładałam z góry na dół.

  3. Wstawiłam do nagrzanego do 100 stopni piekarnika .Piekarnika nie zamykałam, drzwiczki zostawiłam otwarte na szerokość około 10 cm. Suszyłam około 1,5 godziny. Wyjęłam i posmarowałam olejem, , a następnie oprószyłam suszonym czosnkiem, ziołami prowansalskimi i solą.

  4. I znów do piekarnika . Suszyłam dalej w temperaturze 100 stopni przez około 2,5 godziny. Sprawdzałam czy nie przypalają się. Bo z tymi piekarnikami bywa różnie.

  5. Pomidorki przełożyłam na jedną blaszkę o zostawiłam na stole do rana. Obeschły i wstawiłam znów do piekarnika na około 1 godzinę. Pomidorki były wysuszone ale miękkie.
    Następnie przełożyłam do wyparzonych słoiczków. Dodałam po jednym pokrojonym ząbku czosnku, po 2 małe listki bazylii , i kawałku gałązki tymianku i rozmarynu.
    Pomidorki zalałam zimną mieszanką oleju rzepakowego i słonecznikowego.
    Zakręciłam i wstawiłam do lodówki.
    Nie pasteryzowałam.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń