Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Suszone pomidory w oliwie pozwolą ci poczuć Sycylię na talerzu. Smakują doskonale jako dodatek do dań, a także składnik wielu sałatek.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 947
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 91
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2149
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4169
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 947
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 91
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2149
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4169
Składniki
Umyj i osusz pomidory. Przekrój je na pół. Nie pozbywaj się skórek.
Wyłóż blachę do pieczenia papierem i wysyp połowę porcji soli oraz cukru. Ułóż połówki pomidorów, a następnie posyp resztą soli i cukru. Susz je w temperaturze 60-70 stopni Celsjusza w piekarniku przy uchylonych drzwiach. Powinny znacznie zmniejszyć swoją wielkość. Wyjmij je dopiero, kiedy będą całkowicie suche i zmarszczone, ale nie wysuszone na wiór. Potrwa to kilka godzin.
Pomidory umieść w misce. Wsyp bazylię, oregano, pieprz w ziarenkach. Wlej ocet. Całość dobrze zamieszaj.
Obierz ząbki czosnku. Pokrój je na cienkie plasterki. Układaj w wyparzonych i suchych słoikach pomidory (dość ciasno). Co jakiś czas wrzuć plasterki czosnku i podlej je oliwą. Kiedy ułożysz pomidory, zalej je oliwą upewniając się, że wszystkie są w niej zanurzone.