Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Suszone pomidory w oliwie pozwolą ci poczuć Sycylię na talerzu. Smakują doskonale jako dodatek do dań, a także składnik wielu sałatek.
Być może niektórzy z Was jeszcze pamiętają jak wyglądały i smakowały rogale j...
Odsłon: 6336
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 206
Być może niektórzy z Was jeszcze pamiętają jak wyglądały i smakowały rogale j...
Odsłon: 6336
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 206
Składniki
Umyj i osusz pomidory. Przekrój je na pół. Nie pozbywaj się skórek.
Wyłóż blachę do pieczenia papierem i wysyp połowę porcji soli oraz cukru. Ułóż połówki pomidorów, a następnie posyp resztą soli i cukru. Susz je w temperaturze 60-70 stopni Celsjusza w piekarniku przy uchylonych drzwiach. Powinny znacznie zmniejszyć swoją wielkość. Wyjmij je dopiero, kiedy będą całkowicie suche i zmarszczone, ale nie wysuszone na wiór. Potrwa to kilka godzin.
Pomidory umieść w misce. Wsyp bazylię, oregano, pieprz w ziarenkach. Wlej ocet. Całość dobrze zamieszaj.
Obierz ząbki czosnku. Pokrój je na cienkie plasterki. Układaj w wyparzonych i suchych słoikach pomidory (dość ciasno). Co jakiś czas wrzuć plasterki czosnku i podlej je oliwą. Kiedy ułożysz pomidory, zalej je oliwą upewniając się, że wszystkie są w niej zanurzone.