Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dostałam bardzo dużą ilość agrestu , więc tym razem postanowiłam zrobić syrop .
Zupa z kapusty pekińskiej to połączenie lekkości warzyw i aromatycznego bulio...
Odsłon: 28907
Smaczna i szybka zupa cukiniowa z marchewką, czosnkiem i koperkiem, gotowa w...
Odsłon: 2198
Zupa z kapusty pekińskiej to połączenie lekkości warzyw i aromatycznego bulio...
Odsłon: 28907
Smaczna i szybka zupa cukiniowa z marchewką, czosnkiem i koperkiem, gotowa w...
Odsłon: 2198
Składniki
Agrest czyszczę z końcówek i dokładnie myję.Wkładam do dużego garnka, dodaję wodę i cukier. Od chwili zagotowania gotuję jeszcze 10 minut co jakiś czas mieszając.
Następnie przecedzam przez sito. Jeżeli chcemy mieć bardziej 'czysty' syrop należy na sito położyć jakąś szmatkę przez którą będziemy przecedzać.Ja osobiście lubię syrop z drobnymi pesteczkami agrestu.
Zaraz po przecedzeniu rozlewam syrop w czyste słoiki , lub butelki i dokładnie zamykam.Słoików nie trzeba gotować , ale ja dla pewności jeżeli syrop chcę trzymać dłużej gotuję ok. 10 minut i zostawiam w garnku do przestudzenia.