Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dostałam bardzo dużą ilość agrestu , więc tym razem postanowiłam zrobić syrop .
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 831
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8946
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1321
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10550
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4755
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 831
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8946
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1321
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10550
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4755
Składniki
Agrest czyszczę z końcówek i dokładnie myję.Wkładam do dużego garnka, dodaję wodę i cukier. Od chwili zagotowania gotuję jeszcze 10 minut co jakiś czas mieszając.
Następnie przecedzam przez sito. Jeżeli chcemy mieć bardziej 'czysty' syrop należy na sito położyć jakąś szmatkę przez którą będziemy przecedzać.Ja osobiście lubię syrop z drobnymi pesteczkami agrestu.
Zaraz po przecedzeniu rozlewam syrop w czyste słoiki , lub butelki i dokładnie zamykam.Słoików nie trzeba gotować , ale ja dla pewności jeżeli syrop chcę trzymać dłużej gotuję ok. 10 minut i zostawiam w garnku do przestudzenia.