Do góry

Przetwory Przepis na:

Syrop z owoców czarnego bzu

Syrop z owoców czarnego bzu

Autor:

Przepisów i artykułów: 453 Ocena: 6093

Dodano:

Odsłon: 206

Warto zrobić przetwory z owoców czarnego bzu. Są nie tylko bardzo smaczne, ale i niezwykle wartościowe pod względem zdrowotnym. Moją uwagę szczególnie przyciągnęły ich właściwości przeciwwirusowe, ponieważ wiem, że syrop z owoców czarnego bzu i inne przetwory stosuje się w przypadku gorączki, przeziębienia, chorób infekcyjnych, kaszlu, nieżytu oskrzeli i krtani. Bywają również pomocne w skąpomoczu, zatruciach, zaparciach, chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego (jako lek wspomagający!) oraz chorobach alergicznych. Są także stosowane w stanach ozdrowieńczych. W ten sposób działają wszelkie soki, syropy, kompoty, galaretki, dżemy, nalewki i wina, dlatego warto przyrządzić rozmaite przetwory, by móc spożywać owoce bzu w miarę często i systematycznie – pod różnymi postaciami. Zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, obfitującym w choroby infekcyjne. Czarny bez dojrzewa pod koniec lata i można go zbierać od połowy sierpnia aż do listopada. Jesienią część owoców wydziobią ptaki, część opadnie, część zaschnie na gałązkach, ale jeśli wykażesz się cierpliwością, to nawet w listopadzie zdołasz zebrać jagody na syrop i sok. Te, które są zasuszone, można oskubać z gałązek, jeszcze ewentualnie dosuszyć i używać w zimie jako dodatek do mieszanek herbacianych oraz na zdrowotne mikstury. Ja też wysuszyłam część zebranych jagódek, a z reszty przygotowałam syrop z owoców czarnego bzu, sok, galaretkę, ocet i dżem z resztek. Dzięki temu nic się nie zmarnowało!

Składniki

  • 1 kg dojrzałych owoców czarnego bzu
  • 2 litry wody
  • 70 g kwasu askorbinowego lub cytrynowego
  • 800 + 2200 g dobrej jakości miodu (lub ewentualnie cukru)
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Syrop z owoców czarnego bzu

Przygotowanie

  1. Owoce bzu trzeba oddzielić od szypułek i starannie wybrać i odrzucić niedojrzałe, czyli zielone i jasnoczerwone. Tylko z dojrzałych, ciemnych jagód uzyskasz najwyższej jakości przetwory, pełne bogactwa flawonoidów.

  2. Syrop i sok z bzu można przygotować na rozmaite sposoby, na przykład w sokowniku, przy użyciu sokowirówki lub wyciskarki. Ale ja wybrałam proste, sprawdzone receptury doktora Różańskiego, bardzo podobne do opisanych już na blogu preparatów z czeremchy i aronii. Wystarczy mieć duży garnek i kuchenkę, inne gadżety nie są potrzebne.

  3. Umyte owoce zalej wodą (2 litry wody na 1 kg owoców), doprowadź do wrzenia, dodaj kwas askorbinowy (70 g) oraz 800 g miodu dobrej jakości.

  4. Wywar przykryj i pozostaw na noc. Następnego dnia ponownie ogrzej aż do wrzenia, wymieszaj.

  5. Przelej przez sito. Jeśli chcesz, możesz przetrzeć też owoce, ale ja wolałam przygotować z nich ocet, o czym wspominam w innym wpisie. Do uzyskanego wywaru dodaj pozostały miód. Z podanej porcji otrzymałam 2,5 litra płynu, musiałam więc dodać 2200 g miodu (przy założeniu, że na każdy litr powinno się użyć 1,2-1,5 kg miodu).

  6. Syrop z dodatkiem miodu zagotuj ponownie i gorący wlej do wyparzonych butelek lub słoików. Zamknij wyparzonymi lub tylko umytymi i spryskanymi spirytusem nakrętkami. Nie trzeba go dodatkowo pasteryzować.

  7. Syrop z owoców czarnego bzu warto dodawać do gorącej herbaty, chłodnej wody, możesz nim także polewać desery, leguminy, owsianki, ciasta. Albo pić 2-3 łyżeczki dziennie jak syrop z apteki – zależnie od chęci, apetytu i humoru.

  8. Czy miód po zagotowaniu ma jeszcze jakąś wartość?
    Tak, bo po zagotowaniu miód traci właściwości śluzotwórcze, a zyskuje energię osuszającą i ciepło. Działa więc na organizm rozgrzewająco i odflegmiająco. Pozwala przetrwać infekcję wirusową i bakteryjną (także tę z gorączką). I właśnie dlatego przygotowuję syrop z owoców czarnego bzu z miodem i witaminą C. To moja tegoroczna armata na wirusy, a przy tym jest to bardzo, bardzo smaczny syrop o wszechstronnym zastosowaniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń