Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kimchi to tradycyjny specjał koreańskiej kuchni, którego polskim odpowiednikiem są kiszonki. Podobnie jak w przypadku kiszonej kapusty czy ogórków, przygotowanie kimchi wymaga czasu potrzebnego do fermentacji warzyw. Można jednak zrobić błyskawiczny wariant koreańskich pikli. Szybkie kimchi oczywiście nie będzie miało charakterystycznego kwaskowego smaku, ale wciąż może cieszyć podniebienie swoją ostrością, którą zawdzięcza wyrazistym dodatkom, a przede wszystkim sproszkowanym papryczkom gochugaru.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 995
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 861
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12642
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 995
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 861
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12642
Składniki
Usuń głąb z kapusty, porozdzielaj liście. Najmniejsze pozostaw w całości, średnie przekrój wzdłuż na pół, a największe podziel na 4 części.
Zagotuj wodę i rozpuść w niej sól. Lekko przestudź. Zalej gorącą solanka kapustę. Odstaw na 10 minut.
Odcedź i przepłucz zblanszowane liście. Odłóż do osuszenia na ręcznik papierowy.
W międzyczasie pokrój wstępnie cebulę, czosnek i imbir, po czym zblenduj z sosem rybnym i sokiem jabłkowym. Wymieszaj powstałą pastę z gochugaru, miodem i cukrem.
Natrzyj pastą liście kapusty (użyj rękawiczek!). Odstaw na kwadrans. Po tym czasie sprawdź smak kimchi i – jeśli chcesz – dodaj trochę więcej przypraw (np. soli, cukru).
Tak przygotowane szybkie kimchi zjedz od razu. Nie nadaje się do długotrwałego przechowywania.