Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarte buraki na zimę -przepis podstawowy. Buraczki z tego przepisu są bazą do wszelkiego rodzaju sałatek na zimno z dodatkiem cebuli, ogórków kiszonych, jabłek czy rodzynek. Można je wykorzystać do sałatki na ciepło lub prostego barszczu czerwonego. Przepis jest niesamowicie prosty i nie wymaga od nas żadnego doświadczenia i wiedzy.
Przepis dnia
Ryba i cytryna tworzą niezwykle zgrany duet, który bardzo często gości w moje...
Odsłon: 1012
Jesienna rozgrzewająca potrawa. To chili szybko się gotuje i jest przepyszne....
Odsłon: 173
Duża micha sałatki brokułowej z drobnym makaronem, kurczakiem curry i warzywa...
Odsłon: 411
Przepis dnia
Ryba i cytryna tworzą niezwykle zgrany duet, który bardzo często gości w moje...
Odsłon: 1012
Jesienna rozgrzewająca potrawa. To chili szybko się gotuje i jest przepyszne....
Odsłon: 173
Duża micha sałatki brokułowej z drobnym makaronem, kurczakiem curry i warzywa...
Odsłon: 411
Składniki
Buraki myjemy i układamy w dużym garnku. Zalewamy zimną wodą tak, aby przykryła je całkowicie.
Gotujemy buraki na średnim ogniu godzinę, licząc od zagotowania.
Następnie odcedzamy je z wrzątku i zalewamy zimną wodą, przestudzone obieramy.
Obrane buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Dodajemy cukier, sól i ocet. Całość mieszamy. Odstawiamy na godzinę, aby puściły sok. Wkładamy buraki do słoików i ubijamy. Rozdzielamy po równo wytworzony sok. Dajemy do każdego słoika po jednej łyżce przegotowanej wody i zakręcamy je mocno.
Pasteryzujemy przez 15 minut od momentu zagotowania wody.
Odstawiamy słoiki na ściereczkę do góry dnem i przykrywamy ręcznikiem.
Po ostygnięciu przekładamy do spiżarni.