Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna konfitura truskawkowa, której sekretem jest sposób gotowania.
Dzisiaj prosty przepis na knedel na parze. Przepis zaciągnęłam z thermomix -a...
Odsłon: 75
Krokiety zrobione z kiszonej kapusty i suszonych prawdziwków.
Odsłon: 22
Duża porcja chleba na dwie foremki. Przygotowujemy go, kiedy mamy gości lub n...
Odsłon: 2909
Dzisiaj prosty przepis na knedel na parze. Przepis zaciągnęłam z thermomix -a...
Odsłon: 75
Krokiety zrobione z kiszonej kapusty i suszonych prawdziwków.
Odsłon: 22
Duża porcja chleba na dwie foremki. Przygotowujemy go, kiedy mamy gości lub n...
Odsłon: 2909
Składniki
Najpierw myjemy i przebieramy truskawki. Większe z nich możemy dodatkowo przekroić na mniejsze kawałki.
Następnie gotujemy syrop z cukru i wody. Do wrzącego syropu wrzucamy połowę z przygotowanych truskawek.
Truskawki gotujemy w syropie na wolnym ogniu szumując za pomocą łyżki. Uwaga! Nie mieszamy truskawek łyżką. Żeby zapobiec przypaleniu bierzemy garnek i kręcimy nim tak, jakbyśmy chcieli go opłukać.
Kiedy truskawki staną się szkliste, zdejmujemy konfiturę z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia najlepiej na całą noc.
Następnego dnia dodajemy resztę truskawek i wstawiamy konfiturę na ogień. Gotujemy do momentu, aż wrzucone świeże truskawki zrobią się szkliste (czyli przenikną syropem). Następnie zestawiamy konfiturę do ostygnięcia - najlepiej do następnego dnia.
Trzeciego dnia gotujemy konfiturę do momentu osiągnięcia oczekiwanej konsystencji. Przelewamy do słoików i konfitura jest gotowa.