Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna konfitura truskawkowa, której sekretem jest sposób gotowania.
Najprostsze w przygotowaniu kotlety z indyka posypane solą i pieprzem i obtoc...
Odsłon: 181
Przepyszny sos kaparowy. który przez dodatek jajek na twardo wspaniale wpasuj...
Odsłon: 106
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1230
Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 4172
Bardzo szybie i proste do wykonania danie, smacznie, pożywne i szybko znika z...
Odsłon: 1228
Najprostsze w przygotowaniu kotlety z indyka posypane solą i pieprzem i obtoc...
Odsłon: 181
Przepyszny sos kaparowy. który przez dodatek jajek na twardo wspaniale wpasuj...
Odsłon: 106
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1230
Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 4172
Bardzo szybie i proste do wykonania danie, smacznie, pożywne i szybko znika z...
Odsłon: 1228
Składniki
Najpierw myjemy i przebieramy truskawki. Większe z nich możemy dodatkowo przekroić na mniejsze kawałki.
Następnie gotujemy syrop z cukru i wody. Do wrzącego syropu wrzucamy połowę z przygotowanych truskawek.
Truskawki gotujemy w syropie na wolnym ogniu szumując za pomocą łyżki. Uwaga! Nie mieszamy truskawek łyżką. Żeby zapobiec przypaleniu bierzemy garnek i kręcimy nim tak, jakbyśmy chcieli go opłukać.
Kiedy truskawki staną się szkliste, zdejmujemy konfiturę z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia najlepiej na całą noc.
Następnego dnia dodajemy resztę truskawek i wstawiamy konfiturę na ogień. Gotujemy do momentu, aż wrzucone świeże truskawki zrobią się szkliste (czyli przenikną syropem). Następnie zestawiamy konfiturę do ostygnięcia - najlepiej do następnego dnia.
Trzeciego dnia gotujemy konfiturę do momentu osiągnięcia oczekiwanej konsystencji. Przelewamy do słoików i konfitura jest gotowa.