Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna konfitura truskawkowa, której sekretem jest sposób gotowania.
Przepis dnia
Włoski Narzeczony to czekoladowo-orzechowy torcik przełożony czekoladową pianką.
Odsłon: 4680
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 581
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4625
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 888
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8351
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13166
Przepis dnia
Włoski Narzeczony to czekoladowo-orzechowy torcik przełożony czekoladową pianką.
Odsłon: 4680
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 581
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4625
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 888
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8351
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13166
Składniki
Najpierw myjemy i przebieramy truskawki. Większe z nich możemy dodatkowo przekroić na mniejsze kawałki.
Następnie gotujemy syrop z cukru i wody. Do wrzącego syropu wrzucamy połowę z przygotowanych truskawek.
Truskawki gotujemy w syropie na wolnym ogniu szumując za pomocą łyżki. Uwaga! Nie mieszamy truskawek łyżką. Żeby zapobiec przypaleniu bierzemy garnek i kręcimy nim tak, jakbyśmy chcieli go opłukać.
Kiedy truskawki staną się szkliste, zdejmujemy konfiturę z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia najlepiej na całą noc.
Następnego dnia dodajemy resztę truskawek i wstawiamy konfiturę na ogień. Gotujemy do momentu, aż wrzucone świeże truskawki zrobią się szkliste (czyli przenikną syropem). Następnie zestawiamy konfiturę do ostygnięcia - najlepiej do następnego dnia.
Trzeciego dnia gotujemy konfiturę do momentu osiągnięcia oczekiwanej konsystencji. Przelewamy do słoików i konfitura jest gotowa.