Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna konfitura truskawkowa, której sekretem jest sposób gotowania.
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 40
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 546
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2009
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4003
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 40
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 546
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2009
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4003
Składniki
Najpierw myjemy i przebieramy truskawki. Większe z nich możemy dodatkowo przekroić na mniejsze kawałki.
Następnie gotujemy syrop z cukru i wody. Do wrzącego syropu wrzucamy połowę z przygotowanych truskawek.
Truskawki gotujemy w syropie na wolnym ogniu szumując za pomocą łyżki. Uwaga! Nie mieszamy truskawek łyżką. Żeby zapobiec przypaleniu bierzemy garnek i kręcimy nim tak, jakbyśmy chcieli go opłukać.
Kiedy truskawki staną się szkliste, zdejmujemy konfiturę z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia najlepiej na całą noc.
Następnego dnia dodajemy resztę truskawek i wstawiamy konfiturę na ogień. Gotujemy do momentu, aż wrzucone świeże truskawki zrobią się szkliste (czyli przenikną syropem). Następnie zestawiamy konfiturę do ostygnięcia - najlepiej do następnego dnia.
Trzeciego dnia gotujemy konfiturę do momentu osiągnięcia oczekiwanej konsystencji. Przelewamy do słoików i konfitura jest gotowa.