Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Truskawki janginizowane to doskonała alternatywa dla tradycyjnego dżemu. Różnica jest jednak kolosalna, nie potrzebujesz do nich ani grama cukru!
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1279
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 256
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 37
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1279
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 256
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 37
Składniki
Zacznij od przygotowania truskawek. Na janginizowanie owoce wybierz te małe i nieuszkodzone. Umyj je pod bieżącą wodą, a następnie osusz. Za pomocą ostrego nożyka pozbądź się szypułek. Pokrój na średniej wielkości kawałki.
Do janginizowania wybierz średniej wielkości garnek z grubym i szerokim dnem. Włóż do niego owoce, zasyp solą, a następnie ustaw palnik na minimalną moc. Możesz delikatnie podlać truskawki wodą, aby nie przywarły do dna.
Kiedy owoce zaczną się gotować, potrząśnij garnkiem lub delikatnie zamieszaj. Nie ściągaj truskawek z palnika aż do momentu, kiedy owoce się zupełnie rozpadną. Zazwyczaj trwa to około kilkunastu minut, jeśli truskawek jest mało, a około pół godziny, kiedy jest ich więcej.
Po tym czasie przełóż truskawki z solą do słoików. Zakręć je dokładnie i włóż do garnka z gorącą wodą. Pamiętaj o tym, że ciepłych owoców nie można pasteryzować w zimnym naczyniu.
Słoiki trzymaj w gotującej się wodzie około 20 minut. Odstaw do góry dnem i poczekaj aż do ostudzenia. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu tak jak inne przetwory.
Jeśli truskawki janginizowanie są dla Ciebie za rzadkie, pozostaw je do ostudzenia i kolejnego dnia podgrzewaj przez około pół godziny. Taki proces możesz przeprowadzić przez 2-3 dni, tak jak z tradycyjnym dżemem. Dopiero po tym czasie możesz je zapasteryzować.