Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Truskawki janginizowane to doskonała alternatywa dla tradycyjnego dżemu. Różnica jest jednak kolosalna, nie potrzebujesz do nich ani grama cukru!
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4684
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4684
Składniki
Zacznij od przygotowania truskawek. Na janginizowanie owoce wybierz te małe i nieuszkodzone. Umyj je pod bieżącą wodą, a następnie osusz. Za pomocą ostrego nożyka pozbądź się szypułek. Pokrój na średniej wielkości kawałki.
Do janginizowania wybierz średniej wielkości garnek z grubym i szerokim dnem. Włóż do niego owoce, zasyp solą, a następnie ustaw palnik na minimalną moc. Możesz delikatnie podlać truskawki wodą, aby nie przywarły do dna.
Kiedy owoce zaczną się gotować, potrząśnij garnkiem lub delikatnie zamieszaj. Nie ściągaj truskawek z palnika aż do momentu, kiedy owoce się zupełnie rozpadną. Zazwyczaj trwa to około kilkunastu minut, jeśli truskawek jest mało, a około pół godziny, kiedy jest ich więcej.
Po tym czasie przełóż truskawki z solą do słoików. Zakręć je dokładnie i włóż do garnka z gorącą wodą. Pamiętaj o tym, że ciepłych owoców nie można pasteryzować w zimnym naczyniu.
Słoiki trzymaj w gotującej się wodzie około 20 minut. Odstaw do góry dnem i poczekaj aż do ostudzenia. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu tak jak inne przetwory.
Jeśli truskawki janginizowanie są dla Ciebie za rzadkie, pozostaw je do ostudzenia i kolejnego dnia podgrzewaj przez około pół godziny. Taki proces możesz przeprowadzić przez 2-3 dni, tak jak z tradycyjnym dżemem. Dopiero po tym czasie możesz je zapasteryzować.