Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na kompot z truskawek w aromatycznej zalewie waniliowej.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1908
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6316
Polecam.
Odsłon: 344
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 790
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 351
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1908
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6316
Polecam.
Odsłon: 344
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 790
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 351
Składniki
Truskawki dokładnie myjemy, pozbawiamy szypułek i przekładamy do wyparzonych słoików, które napełniamy do około 3/4 wysokości.
Wodę zagotowujemy z laską wanilii, wcześniej wyciągając z niej ziarenka, które także dodajemy do wody. Gdy woda zacznie wrzeć rozpuszczamy w niej cukier trzcinowy w proporcji 2,5 do 3 łyżek na 1 litr wody (w zależności od stopnia słodkości truskawek).
Gorącym wywarem waniliowym zalewamy truskawki w słoikach, zakręcamy i pasteryzujemy od 15 do 25 minut. Życzę smacznego! :)