Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na kompot z truskawek w aromatycznej zalewie waniliowej.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10392
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5990
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5314
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12834
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4582
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10392
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5990
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5314
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12834
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4582
Składniki
Truskawki dokładnie myjemy, pozbawiamy szypułek i przekładamy do wyparzonych słoików, które napełniamy do około 3/4 wysokości.
Wodę zagotowujemy z laską wanilii, wcześniej wyciągając z niej ziarenka, które także dodajemy do wody. Gdy woda zacznie wrzeć rozpuszczamy w niej cukier trzcinowy w proporcji 2,5 do 3 łyżek na 1 litr wody (w zależności od stopnia słodkości truskawek).
Gorącym wywarem waniliowym zalewamy truskawki w słoikach, zakręcamy i pasteryzujemy od 15 do 25 minut. Życzę smacznego! :)