Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Turshi to marynowane warzywa popularne na Bałkanach i Bliskim Wschodzie. Są różne rodzaje turshi w zależności od regionu. Moja wersja jest z papryką bałkańskiej odmiany samborka (średniej wielkości, lekko pikantna).
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4755
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418618
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4755
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418618
Składniki
Paprykę umyć, osuszyć, wyciąć gniazda nasienne. Wodę zagotować z octem, olejem, solą i cukrem.
Do wrzącej marynaty wrzucić paprykę i parzyć przez 1-2 minuty. Odcedzić (marynatę zachować), przełożyć do pojemnika z pokrywką i zostawić na 24 godziny, aż papryka lekko zmięknie i puści sok.
Marchewkę i czosnek pokroić w plasterki. Do czystych słoików nakładać warstwami paprykę, marchewkę z czosnkiem i posiekaną natkę pietruszki. Zalać marynatą, szczelnie zamknąć.
Pasteryzować przez 10 minut. Gorące słoiki odwrócić do góry dnem, zostawić do ostygnięcia.