Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Turshi to marynowane warzywa popularne na Bałkanach i Bliskim Wschodzie. Są różne rodzaje turshi w zależności od regionu. Moja wersja jest z papryką bałkańskiej odmiany samborka (średniej wielkości, lekko pikantna).
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5343
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 881
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11775
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5343
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 881
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11775
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
Paprykę umyć, osuszyć, wyciąć gniazda nasienne. Wodę zagotować z octem, olejem, solą i cukrem.
Do wrzącej marynaty wrzucić paprykę i parzyć przez 1-2 minuty. Odcedzić (marynatę zachować), przełożyć do pojemnika z pokrywką i zostawić na 24 godziny, aż papryka lekko zmięknie i puści sok.
Marchewkę i czosnek pokroić w plasterki. Do czystych słoików nakładać warstwami paprykę, marchewkę z czosnkiem i posiekaną natkę pietruszki. Zalać marynatą, szczelnie zamknąć.
Pasteryzować przez 10 minut. Gorące słoiki odwrócić do góry dnem, zostawić do ostygnięcia.