Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Turshi to marynowane warzywa popularne na Bałkanach i Bliskim Wschodzie. Są różne rodzaje turshi w zależności od regionu. Moja wersja jest z papryką bałkańskiej odmiany samborka (średniej wielkości, lekko pikantna).
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 424
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1051
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 404
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 424
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1051
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 404
Składniki
Paprykę umyć, osuszyć, wyciąć gniazda nasienne. Wodę zagotować z octem, olejem, solą i cukrem.
Do wrzącej marynaty wrzucić paprykę i parzyć przez 1-2 minuty. Odcedzić (marynatę zachować), przełożyć do pojemnika z pokrywką i zostawić na 24 godziny, aż papryka lekko zmięknie i puści sok.
Marchewkę i czosnek pokroić w plasterki. Do czystych słoików nakładać warstwami paprykę, marchewkę z czosnkiem i posiekaną natkę pietruszki. Zalać marynatą, szczelnie zamknąć.
Pasteryzować przez 10 minut. Gorące słoiki odwrócić do góry dnem, zostawić do ostygnięcia.