Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Turshi to marynowane warzywa popularne na Bałkanach i Bliskim Wschodzie. Są różne rodzaje turshi w zależności od regionu. Moja wersja jest z papryką bałkańskiej odmiany samborka (średniej wielkości, lekko pikantna).
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 7287
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 38
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 7287
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 38
Składniki
Paprykę umyć, osuszyć, wyciąć gniazda nasienne. Wodę zagotować z octem, olejem, solą i cukrem.
Do wrzącej marynaty wrzucić paprykę i parzyć przez 1-2 minuty. Odcedzić (marynatę zachować), przełożyć do pojemnika z pokrywką i zostawić na 24 godziny, aż papryka lekko zmięknie i puści sok.
Marchewkę i czosnek pokroić w plasterki. Do czystych słoików nakładać warstwami paprykę, marchewkę z czosnkiem i posiekaną natkę pietruszki. Zalać marynatą, szczelnie zamknąć.
Pasteryzować przez 10 minut. Gorące słoiki odwrócić do góry dnem, zostawić do ostygnięcia.