Do góry

Przetwory Przepis na:

Wieprzowina gulaszowa w słoiku.

Wieprzowina gulaszowa w słoiku.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1766 Ocena: 28655

Dodano:

Odsłon: 6033

Wieprzowina gulaszowa zrobiona z wieprzowej szynki z czosnkiem, za pasteryzowana w słoiku. Idealna do wykorzystania w przygotowaniu sosów i gulaszu po węgiersku.

Składniki

  • szynka wieprzowa 2,3 kg
  • czosnek pół większej główki (w zależności kto jak lubi)
  • sól 16 g/kg
  • woda przegotowana, osolona 300 ml (1 łyżeczka z całości odważonej soli)
  • ziele angielskie 18 ziaren (po 6 szt. do słoika)
  • liść laurowy (po2 listki do słoika)
  • Dodatkowo:
  • słoiki 900 ml 3 szt.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Wieprzowina gulaszowa w słoiku.

Przygotowanie

  1. Wymyte, osuszone mięso kroimy w kostkę 3 x 3 cm, czosnek kroimy drobniutko. Mięso pokrojone umieszczamy w większej misce, dodajemy sól i czosnek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, przykrywamy i wstawiamy na 2 godziny do lodówki. W międzyczasie myjemy i wyparzamy w gorącej wodzie słoiki. Po 2 godzinach napełniamy mięsem słoiki. Do każdego słoika wkładamy ziele angielskie i liście laurowe, wlewamy po 100 ml osolonej wody do każdego słoika. Tak przygotowane słoiki zamykamy i pasteryzujemy 2 godziny w temperaturze 97 stopni Celsjusza. Po zakończonej pasteryzacji pozostawiamy w garnku słoiki do wystudzenia. Ostudzone słoiki wstawiamy do lodówki.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń