Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiśnie w spirytusie to prawdziwy rarytas dla miłośników nalewek i przetworów. Zobacz, jak przygotować tę alkoholową przekąskę. Pamiętaj, aby spożywać ją w rozsądnych porcjach!
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2394
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3561
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4386
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74571
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2394
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3561
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4386
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74571
Składniki
Przygotuj bardzo dojrzałe wiśnie. Umyj i obierz je dokładnie, wydryluj i wrzuć do słoja na przemian z cukrem (warstwa wiśni, warstwa cukru itd.). Zakręć szczelnie naczynie i odstaw w nasłonecznione miejsce (aby owoce puściły sok).
Po ok. 2-3 dniach do owoców i powstałego soku, dolej jeszcze spirytus. Zakręć ponownie szczelnie i tym razem odstaw w dobrze zaciemnione i chłodne miejsce. Trzymaj minimum 3 tygodnie, a po tym czasie przefiltruj i odlej nalewkę do butelek. Owoce mogą być z kolei alkoholową przekąską (uważaj, bo uderzają do głowy!) lub służyć jako masa do ciast i deserów (np. lodów).