Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiśnie w spirytusie to prawdziwy rarytas dla miłośników nalewek i przetworów. Zobacz, jak przygotować tę alkoholową przekąskę. Pamiętaj, aby spożywać ją w rozsądnych porcjach!
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 635
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 917
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 731
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 78
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 635
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 917
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 731
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 78
Składniki
Przygotuj bardzo dojrzałe wiśnie. Umyj i obierz je dokładnie, wydryluj i wrzuć do słoja na przemian z cukrem (warstwa wiśni, warstwa cukru itd.). Zakręć szczelnie naczynie i odstaw w nasłonecznione miejsce (aby owoce puściły sok).
Po ok. 2-3 dniach do owoców i powstałego soku, dolej jeszcze spirytus. Zakręć ponownie szczelnie i tym razem odstaw w dobrze zaciemnione i chłodne miejsce. Trzymaj minimum 3 tygodnie, a po tym czasie przefiltruj i odlej nalewkę do butelek. Owoce mogą być z kolei alkoholową przekąską (uważaj, bo uderzają do głowy!) lub służyć jako masa do ciast i deserów (np. lodów).